Реклама

Коледни кифлички с шафран

коледни кифлички

Избрахме да ви покажем рецепта за едни нестандартни коледни кифлички с шафран, с които да очаровате семейството си на трапезата. Шафранът е една рядко използвана подправка в нашата кухня, но не и в шведската.

Реклама


Именно от Швеция е вдъхновена тази рецепта. Там често се приготвят тези кифлички, не само по Коледа, но и по други празници. Нека експериментираме в кухнята и да опитаме вкуса на тези интересни печени удоволствия.

Рецепта за Коледни кифлички с шафран

коледни кифлички

Необходими продукти за направата на Коледни кифлички с шафран:

50 гр прясна мая
200 грама масло
1 грама шафран
300 мл мляко
200 мл сметана
200 гр захар
1/2 ч.л. сол
1 голямо яйце
1600 гр брашно

За украсата отгоре :
1 яйце (разбито)
стафиди

коледни кифлички

Начин на приготвяне на Коледни кифлички с шафран:

За приготвянето на тези Коледни кифлички с шафран ще ви е необходим около един час време. Освободете се от другите си ангажименти за малко и се забавлявайте в кухнята.

1. Натрошете маята в купа. Разтопете маслото, добавете шафранът, мляко и сметана и ги загрейте до около 37 ° C (да бъде приятна на допир температура). Добавете малко от течността към маята и разбъркайте, докато се разтвори. След това добавете останалата част от течността.

2. Добавете яйцата, захарта и солта и разбъркайте, докато се получи равномерна смес. Добавете повечето от брашното (запазете част от него за по-късно) и замесете гладко тесто. Трябва да бъде малко лепкаво, но не прекалено. Оставете тестото да втаса и да увеличи размера си. Покрийте го с кърпа за 45-60 минути. Ще разберете, когато тестото е готово по това, че ще е удвоило размера си.

3. Сега е време да направите кифлите. Но преди да започнете с това, прибавете останалото брашно (ако е необходимо). Разделете тестото на равни парчета и оформете всяко от тях като “S”. Сложете ги върху хартия за печене. Оставете малко разстояние между тях, тъй като ще се надуят.

4. Покрийте ги с кърпа и оставете да втасат за 30-45 минути. Сложете две стафиди във всеки завит край (ориентирайте се от снимката) и с помощта на четка, ги намажете с разбитото яйце.

5. Пекат се във фурната на 250° C за около 7-9 минути, в зависимост от големината им. Ако градусите са по-малки, ще изиска повече време. Наблюдавайте ги. Трябва да придобият златист цвят.

6. Оставете вашите Коледни кифлички да изстинат. Наслаждавайте им се! Не забравяйте да покриете останалите веднага или ще изсъхнат много бързо.

Може да харесате и..


Реклама