Реклама

Коледни меденки

коледни меденки

Знаете ли, че различните форми на Коледни меденки са възникнали преди повече от 200 години? Тези сладки са традиционни най-вече за Германия по време на коледните и новогодишните празници. Помните ли приказката за Хензел и Гретел, лошата вещица и примамливата медена къщичка? Традицията по приготвянето на тези бисквитки произлиза от авторите на тази приказка. Германските братя Яков и Вилхелм Грим, започнали да украсяват с глазура меденки в различни форми в началото на 1800 г. Благодарение на тях, днес почти няма човек, който да не е опознал вкуса на тези сладки.

Необходими продукти за Коледни меденки:

100 гр масло
200 грама (1 чаена чаша) кафява захар
250 мл (1 чаша) захарен сироп
2 яйца
600 грама (4 чаши) обикновено брашно
150 гр (1 чаена чаша) брашно смесено със сода бикарбонат
1 супена лъжица джинджифил
1 супена лъжица канела на прах
1 1/2 чаена лъжичка карамфил на прах
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
2 белтъка
420 грама (2 2/3 чаша) чиста пудра захар
1 чаена лъжичка пресен лимонов сок

Начин на приготвяне на Коледни меденки:

1. Смесете маслото, захарта и захарния сироп в малка тенджера на слаб огън. Разбърквайте, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори. След това отделете от огъня за 10 минути, за да изстине леко.

2. Комбинирайте получената смес с яйцето в голяма купа. Пресейте смесеното със сода бикарбонат брашно, джинджифила, канелата и карамфила над сместа с масло. Разбъркайте, за да се съчетае добре. Обърнете така полученото тесто върху леко набрашнена повърхност и кратко го месете. Покрийте с найлон и поставете в хладилника за 1 час, за да си почине.

3. Загрейте фурната до 180° С. Покрийте тавите, в които смятате да печете с незалепваща хартия за печене. Разделете тестото на 2 равни порции. Разточете едната част върху леко набрашнена повърхност, докато се получи тесто с 5 мм дебелина. Използвайте формите за бисквити, с които разполагате, за да изрежете тестото. Всяка от тях поставете в тавите. Печете до златисто. Извадете и поставете тавите настрани за 5 минути да се охладят, преди да прехвърлите меденките върху решетка.

4. Поставете белтъците в купа. Разбийте ги до получаването на пенеста смес. Пресейте пудра захар над белтъците и ги разбъркайте. Добавете лимонов сок и разбъркайте отново, докато се смесят добре. Сложете сместа в шприц или торбичка с дупка и украсете Коледните меденки. Оставете в хладилник, за да се втвърди глазурата.

Може да харесате и..


Реклама