Реклама

Коледни рецепти – Коледен венец с канела и шафран

коледни рецепти

Има Коледни рецепти, които се приготвят всяка година и тази определено е една от тях. Мекият Коледен венец с аромат на канела и шафран, с леки връхни нотки на портокал ще изглежда като част от празничната декорация върху трапезата.

Реклама


Технологията на замесването и плетенето му са по силите дори на начинаещи ентусиасти, така че ако не можете да се доверите на опитен помощник или държите сами да се справите с Коледното меню, дерзайте.

Любими Коледни рецепти – коледен венец с канела и шафран

коледни рецепти

Продукти:

– 12 гр. прясна мая
– 40 гр. краве масло
– 1/2 чаша (125 мл) прясно мляко
– 1/2 г шафран
– 25 гр. кристална захар
– 1/4 ч.л. сол
– 1/2 ч.л. кардамон, едро смлян
– 200 гр. брашно

За пълнежа:
– 50 гр. меко краве масло
– 25 гр. кристална захар
– 1/2 с.л. канела
– 1/4 ч.л. кардамон, фино смлян
– 1/4 ч.л. ванилия на прах
– кора от 1 / 2 – 1 портокал
– щипка сол

За намазване отгоре:

– 1 яйце – разбито с малко сметана или прясно мляко

– щипка сол

– кристална захар

Метод на приготвяне:

коледни рецепти

  1. В голяма купа раздробете маята.
  2. В малка тенджера разтопете маслото на котлона. Към него прибавете млякото и шафрана и загрейте до  37°C. След това махнете от котлона и излейте течността върху маята. Разбъркайте добре, след което прибавете брашното, захарта, солта и кардамона.
  3. Месете тестото, докато стане гладко и еластично – около 5 минути с машина или 10 на ръка. След това покрийте купата с домакинско фолио и я оставете да втаса на топло 60-90 минути, докато тестото удвои обема си.
  4. Междувременно, смесете добре съставките за пълнежа.
  5. Когато тестото е вече готово, го разточете върху леко набрашнена повърхност и го оформете под формата на правоъгълник с размери 55 x 27 cm. Намажете го равномерно с пълнежа и го завийте на руло.
  6. С остър нож го разполовете по дължина така, че да получите две дълги парчета от по 55  cm.
  7. Поставете двете части една до друга с изрязаната отворена част отгоре. Съберете заедно горните части на парчетата, след това започнете да завъртите двете дължини заедно (представете си, че правите плитка само с две направления).
  8. Преместете плетката върху лист хартия за печене и я оформете като венец, като съберете двата края заедно. Поставете внимателно в тава, покрийте плътно с домакинско фолио и оставете да престои така за 45 минути. Междувременно загрейте фурната на 200°C.
  9. Внимателно намажете с четка венеца с яйчената смес отгоре и поръсете със захар и печете за 15-18 отдолу на фурната.

Готовия Коледен венец може да декорирате с елхово клонче и широка червена панделка.

Може да харесате и..


Реклама