Реклама

Крем брюле

крем брюле

Тази рецепта за крем брюле е подходяща за случаите, в които търсите идея за десерт в последната минута. И ако обичате да си играете с огъня, тук буквално ще имате възможност да се насладите на това.

Реклама


Да, подгответе си горелката, за да карамелизирате коричката. Този класически десерт с богат кремообразен пълнеж се приготвя изключително лесно. И ако до сега не сте имали възможност за това, значи моментът настъпи.

Рецепта за крем брюле – продукти

крем брюле

Използването на семена от ванилия, ще направи десерта не само по-ароматен, но и по-полезен. Те повишават когнитивните и менталните способности, понижават стреса и укрепват мозъчната дейност. Ванилията се използва  не само като вкусна подправка, но и против стомашни болки, стрес и астматични пристъпи. Но една от най-известните и популярни нейни функции е терморегулаторната. Изследвания я разкриват ванилията като силен антиоксидант с концентрирано действие върху централната нервна система. И ако всичко това не ви е накарало да добавяте ванилия където може, то ще заковем убеждаването с констатацията, че тя е афродизиак, полезен и за мозъка.

Но да се върнем на рецептата за крем брюле. Набавете си продуктите от списъка:

 – 1 шушулка ванилия, разделена надлъжно или 1 ч.л. ванилов естракт

 – 4 чаши  сметана (животинска за предпочитане)

 – 1 чаша захар

 – 8 големи яйчени жълтъка

 – Щипка сол

 – Пресни къпини ( или други плодове по желание), покрити със захар за гарниране

 Начин на приготвяне

крем брюле

Загрейте фурната на 160 градуса. Напълнете кана с вода и я сложете на котлона, за да заври. В тава подредете 8 малки огнеупорни купички  и я оставете настрана.

Междувременно извадете черните ванилови зърна от шушулката и ги сложете в средно-голяма тенджера, заедно със сметаната. Разбъркайте добре и я поставете на котлона, включен на средно-висока температура и изчакайте, докато започне да къкри. Не позволявайте сместа да заври, махнете я от огъня преди това и изчакайте 5 минути, преди да я използвате.

В купа разбийте с миксер жълтъците с ¾ чаша захар и малко сол  за около 1 минута на средно-висока степен. След това прибавете около 1/4 чаша от ваниловата сметана, като разбърквате енергично. Повторете, докато малко по малко изсипете цялото количество.

Изсипете цялата смес през цедка, за да отстраните зрънцата. След това разпределете количеството по равно във формичките в тавата. Излейте горещата вода на дъното й така, че да достигне на 2/3 от височината до стените на купичките. Печете за около 45-50 минути.

Внимателно извадете тавата и купичките от нея. Сложете ги върху скара, за да изстинат. След като достигнат до стайна температура ги сложете в хладилника за поне 3 часа.

Преди сервиране ги поръсете отгоре с 1-2 ч.л. захар. Карамелизирайте я с помощта на малка кухненска горелка. След една минута сервирайте готовият крем брюле покрит със захар и плодове отгоре.

Добър апетит!

крем брюле

 

Може да харесате и..


Реклама