Рецепта за крем супа от тиква с домашно песто

Реклама

recepta za krem supa ot tikva i domashno pesto

Есента е времето, през което можем да се наслаждаваме най-много на вкуса на тиквата. Дали ще бъде направена като десерт, използвана в салата или основна съставка за супа не е от особено значение за почитателите й.

Реклама


Надяваме се да ви зарадваме с тази лесна рецепта за крем супа от тиква, към която можете да си направите домашно песто от магданоз и градински чай и да завършите с нотка кокосово мляко.

Рецепта за крем супа от тиква с домашно песто

recepta za krem supa ot tikva i domashno pesto

Необходими продукти:

За крем супата:

1 голяма тиква, нарязанa на парчета (плюс 4 малки тикви, ако ги ползвате като купи)
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер
6 с.л. масло
2 малки глави лук
1 ч.л. прясна мащерка
4 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. кокосово мляко + 1 или 2 чаши вода
1 ч. л. лют червен пипер или повече или по-малко според вашите предпочитания
1/4 ч.л. индийско орехче
1 с.л. кленов сироп

За домашното песто:

1 глава чесън
1 чаша пресен магданоз
1/2 чаша пресен градински чай
1/4 чаша обелен шам фъстък
1/4 чаша зехтин
1/4 чаша синьо сирене/ фета или пармезан
1/4 чаена лъжичка черен пипер

Начин на приготвяне:

tikvena krem supa s domashno pesto

Загрейте фурната до 200 градуса. Нарежете тиквата на парчета, като запазите тиквените семена за по-късно /по желание/. Поставете тиквата върху лист хартия за печене, залейте с 1 супена лъжица зехтин и поръсете със сол и черен пипер. Отрежете горната част на главата на чесън, махнете излишните люспи, сложете една чаена лъжичка зехтин на върха на чесъна и завийте с алуминиево фолио. Печете тиквата и чесъна заедно в продължение на 45 минути или докато тиквата стане мека, а чесънът златисто кафяв. Извадете от фурната и оставете всичко за пет минути настрани. Отстранете внимателно люспите на чесъна в малка купа и намачкайте добре с вилица.

Смесете тиквата с 1 чаша пилешки бульон и пюрирайте с пасатор до гладка смес. Загрейте голям съд на средна температура и добавете маслото и лука за около 5 минути или докато стане златист. Добавете мащерката и гответе още 30 секунди. Сложете пюрето от тиква, останалия бульон, кокосовото мляко, водата, индийското орехче, кленовия сироп и червения пипер. Пригответе супата на ниско температура за около 15-20 минути.

recepta za domashno pesto ot magdanoz

Докато супата ври се заемете с приготвянето на домашно песто. Добавете печения чесън, магданоза, градинския чай и шам-фъстъка в купата на кухненския чопър. Смесете добре и изсипете зехтина. Добавете избраното от вас сирене, подправете със сол и черен пипер. По желание можете да изпечете тиквените семки и да ги добавите накрая за завършек.

За да направите тиквени купички за супата отстранете върховете на тиквите и извадете семките. След като изстържете малко вътрешната им част ги намажете със зехтин, сол и черен пипер. Поставете върху хартия за печете и ги печете за 20-30 минути. Когато са готови ги оставете малко да изстинат, след което ги напълнете с вкусната крем супа от тиква, малко песто, печени семки и кокосово мляко.

recepta za krem supa ot tikva i domashno pesto

Източник: Halfbakedharvest.com


Реклама