Рецепти

Крем супи – засищащи, питателни и много вкусни

крем супи

рецепти за крем супи – засищащи, питателни и много вкусни.

Всички обичат ароматните крем супи – особено през студените дни. Те стоплят тялото, докато му предоставят важни хранителни съставки, засищат глада и успокояват стомаха. Те са идеалната опция за лека и питателна вечеря с малко калории и приятно усещане за топлина и богат вкус. Ако все още си нямате любими крем супи, питайте някоя от тези и съвсем скоро вече ще имате победител в категорията за най-добрата супа за сезона.

Крем супи – засищащи, питателни и много вкусни

Пилешка крем супа

крем супи

Това е кремообразна и хранителна пилешка супа, идеална за вечеря. Чудесна възможност да се използват остатъците от пилешко месо. Не забравяйте да добавите сол и черен пипер, за да могат наистина да се изведат вкусовете от нея и не се скъпете за гарнитурите, тъй като те също добавят чудесен вкус. Ако супата се сгъсти прекалено много след охлаждане, разредете я с допълнително пилешки бульон. Подготовката за приготвянето на тази рецепта ще отнеме около 10 минути, а готвенето – около 35 минути. Ето как да си направите 4 порции от нея:

Необходими продукти:

крем супи

1/4 чаша нарязан на кубчета бекон
5 супени лъжици краве масло
1/3 чаша брашно
3 чаши пълномаслено прясно мляко
1 чаша пилешки бульон (плюс още за разреждане, ако е необходимо)
1 чаена лъжичка. сол
прясно смлян черен пипер
щипка мащерка
1 чаша нарязано на кубчета варено пилешко месо
3 чаши нарязани на кубчета картофи (около 2 големи картофа)
1 1/2 чаши замразена царевица (плюс още за гарнитура)
По желание: 1/2 чаша нарязани на кубчета моркови

Украса:
1/2 чаша замразена царевица
Зелен лук, нарязани на ситно

Начин на приготвяне:

крем супи

В голяма тенджера на среден огън, гответе  бекона, докато стане хрупкав. Извадете го и го оставете настрана. Прибавете в тенджерата маслото и изчакайте да се стопи. Добавете брашното и с разбъркване, гответе така в продължение на 1 минута. Постепенно добавете млякото и разбъркайте отново. Добавете пилето, картофите, царевицата, (морковите, ако използвате) сол, черен пипер и щипка мащерка. Оставете да заври, след което намалете огъня до ниска степен и оставете да къкри, като се разбърква периодично, докато картофите омекнат, за около 20 минути.

Междувременно загрейте малко олио в тиган на средно-висока температура. Добавете 1/2 чаша царевица и варете, като разбърквате, докато покафенее. Оставете настрана.
Опитайте на вкус супата и добавете още сол и черен пипер, ако е необходимо. Ако супата е прекалено гъста, разредете я с допълнителна пилешки бульон.
Сипете от готовата крем супа в купички и гарнирайте отгоре с бекон, запечената царевица и нарязан зелен лук.

Крем супа от тиква

крем супи

Тази крем супа от тиква има само 7 съставки, така че не забравяйте да използвате добър пилешки бульон, истински кленов сироп и сметана. Можете да направите супата вегетарианска с помощта на зеленчуков бульон или безглутенова, като гарантирано използвате пилешки бульон без глутен. Кокосовата сметана може да бъде добър заместител на готварската сметана, ако не ядете млечни продукти или просто предпочитате да пропуснете калоричната сметана. Тиквата може да бъде изпечена предварително, ако крем супата стане прекалено гъста, просто я разредете с още малко пилешки бульон. Ето как да си приготвите 4 порции тиквена крем супа:

Необходими продукти:

4 чаши Мускатна тиква (около 2 средно големи тикви)

2 супени лъжици краве масло
1/2 чаша нарязан на кубчета лук
3 чаши пилешки бульон
щипка канела
1/4 чаша кленов сироп
1/4 чаша готварска сметана (35%)

Начин на приготвяне:

крем супи

Включете фурната на 180 градуса. Разполовете тиквата и я почистете от семките и тъмно оранжевата жилава плът.

Изпечете тиквата във фурната, като я поставите върху тава, покрита с хартия за печене и обърнете парчетата с кората нагоре. Опитайте се да поставите всички парчета на дъното на тавата на едно ниво,за да се изпекат равномерно, но ако не се съберат, по-добре ги разпределете в две тави. Сложете в предварително затоплената фурна и печете за  55-60 минути.

Извадете от фурната и с помощта на шпатула обърнете половинките на тиквата  и оставете да се охладят за няколко минути. С помощта на лъжица, изгребете вътрешността на меката печена тиква в една купа. Изхвърлете корите. Ако ще правите супата веднага, измерете 4 чаши и ги оставете настрана. Ако правите подготовка, сложете тиквата в затворен съд и съхранявайте в хладилник, докато решите да направите супата. Всяко допълнително количество тиква може да се съхранява в хладилник и да се използва за друга храна.

В  голяма тенджера стопете 2 супени лъжици краве масло. Добавете нарязаните кубчета лук и пържете, като разбърквате, докато лука омекне и стане прозрачен. Добавете 4 чаши от печената тиква  и разбъркайте. Добавете пилешки бульон и отново разбъркайте, за да се съчетаят добре съставките. Оставете да заври, като разбърквате от време на време, след което намалете огъня до средно-ниско положение и оставете да къкри сместа непокрита, в продължение на 20-30 минути, за да се слеят вкусовете. Използвайте пасатор, за да пюрирате супата – достатъчно е само да се отстранят всички големи парчета. Тя не трябва да бъде идеално гладка. Върнете отново тенджерата на котлона, след това добавете щипка канела, кленов сироп и сметана. Разбъркайте добре, за да се комбинират съставките.

Опитайте на вкус готовата крем супа и при необходимост добавете сол и прясно смлян черен пипер. По желание добавете още кленов сироп и гарнирайте с нарязан магданоз или крутони отгоре.

Крем супа от броколи

крем супи

Ако до сега не сте получили вкусна броколи рецепта, значи не сте изпробвали тази. Специфичният вкус на този зеленчук често отблъсква хората, но е важно да се експериментира с различни броколи рецепти, за да се открие приятен начин за консумирането му.

Тази свежа зелена крем супа от броколи е вкусна, ароматна и хранителна. Още от първата лъжица се усеща вкуса на подправките, добавени накрая.

Необходими продукти за 4 порции:

крем супи

1 супена лъжица краве масло
2 супени лъжици зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 стрък праз, почистен, разполовен по дължина и нарязан
1 голям картоф, обелен и нарязан на кубчета
3 скилидки чесън, смачкани
1 литър пилешки или зеленчуков бульон
1 глава броколи, нарязана на розички
1 чаша грах
120 г листа спанак
1/2 чаша готварска сметана
1/2 чаша листа босилек (няколко запазени за гарнитура)
1/4 чаша листа от мента
няколко листа от цвекло
1/2 цедено кисело мляко
морска сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

крем супи

Загрейте кравето масло и зехтина в голяма тенджера и пържете лука и праза вътре в продължение на 10 минути на средно висока температура на котлона.  (Подправете със сол през това време). Добавете картофите и чесъна, гответе ги за 2-3 минути и след това добавете бульона и оставете да заври. Намалете силата на котлона и оставете да къкри 15-20 минути, докато картофите омекнат.

Добавете броколито и граха и варете в продължение на 5 минути, а след това добавете спанака и махнете от котлона, позволявайки на спанака да омекне (може да го понатиснете малко с лъжица).

Прехвърляте съдържанието на тенджерата в кухненски процесор/робот. Добавете сметаната, босилека и ментата и пасирайте, докато получите гладка смес.  Овкусете с подправките, като добавите морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Сервирайте супата в купа, гарнирана с малко цедено кисело мляко и листа пресен босилек / цвекло отгоре.

Добър апетит!

източник:fromthekitchen.co.nz

seasonsandsuppers.ca