Реклама

Курабийки

курабийки

Приготвянето на курабийки е чудесна идея предвид предстоящите Коледни празници. Те са често срещани на Коледната трапеза и са обичани от малки и големи. Разбира се, не е нужно да се ограничавате в похапването им през останалите месеци от годината. Зарадвайте семейството и близките си и тази година с вкусни сладки. Можете да ги поднесете и по време на следобедно кафе.

Необходими продукти за курабийки:

4 яйца
1 ч.ч. захар
кристална захар за поръсване
орехови ядки или вишни от сладко
3/4 чаена чаша олио
1 ч.ч кисело мляко
настъргана кора на 1 лимон
1 ч.л. сода бикарбонат
1 жълтък
500 гр. брашно

Начин на приготвяне на курабийки

1. За приготвянето на тези вкусни курабийки ще ви е нужен миксер. Разбийте яйцата със захарта, докато стане пухкава смес, постепенно прибавете киселото мляко със содата. Разбийте. Сипете олиото, ванилиите, лимоновата кора и ръсете по малко брашно, като разбърквате с миксер докато е възможно. После сипвайте постепенно брашното, като месите с ръце, докато се получи нелепнещо тесто. Ако е необходимо, сипете още малко брашно.

2. Загрейте фурната на 180 градуса, докато довършвате курабийките.

3. От тестото оформете топчета с размер на орехи и ги наредете в постлана с пергамент тава на известно разстояние едно от друго. След това разбийте отделно 1 жълтък. Намажете ги с него и ги поръсете с кристалната захар. В средата на всяка курабийка можете да пъхнете ядка или да направите вдлъбнатинка и да сложете вътре по една вишна от сладко. Печете до зачервяване.

Поднесете курабийките на трапезата с добро настроение. Добре се съчетават и с чаша чай в студените зимни дни и нощи.

Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама