Реклама

Лесна торта

лесна торта

Тази лесна торта със смокини и шоколадова глазура ще допадне почти на всеки вкус. Тя е подходяща за случаите, в които не разполагате с много време ( или умения) за приготвяне на празничен десерт, но имате желанието да го направите .

Реклама


Може да замените плодовете с други според сезона или вкуса си.

Рецепта за лесна торта със смокини и шоколадова глазура

лесна торта

Тази шоколадова лесна торта се пече в дълбока, кръгла тава за сладкиши. По желание кафето от съставките може да се замени с вода, ако ще я консумират и деца. Набавете си съставките от списъка предварително:

Необходими продукти:

За тортата:

– 2 пакетчета краве масло

– 1/3 чаша какао на прах

– 1 чаша силно кафе еспресо или вода

– 2 чаши бяло брашно

– 1 3/4 чаши захар

– 1 1/2 ч.л. сода за хляб

– 2 големи яйца

– 1/2 чаша сметана

– няколко смокини

За глазурата:

– 75 гр тъмен шоколад

– 1/3 чаша сметана

Начин на приготвяне

лесна торта

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Подгответе си тава за печене на тортата и подмажете дъното й, а след това поръсете отгоре с малко брашно. Оставете я настрани.
  3. В малка тенджера смесете маслото, какаото и кафето и я оставете върху котлона, включен на средно-висока температура.  Разбърквайте периодично, докато маслото се разтопи и се получи гладка консистенция. Свалете от огъня.
  4. Смесете в голяма купа брашното, захарта и содата. Към сухите съставки прибавете маслената смес и разбъркайте добре. Към тях прибавете яйцата едно по едно, а след тях и сметаната, като разбърквате постоянно.
  5. Изсипете тестото в подготвената тава и печете 50-60 минути, докато извадите чиста клечката за зъби от сладкиша, като пробождате с нея вътрешността му.
  6. Извадете изпечената торта от фурната и я оставете да се охлади за 20 минути в тавата, след което я преместете върху решетка, за да изстине напълно.
  7. Междувременно направете глазурата. В тенджера излейте сметаната и я сложете на котлона, за да се загрее на средно-висока температура. Точно преди да заври начупете шоколада в купа и го залейте с горещата сметана. След 30 секунди разбъркайте, докато се разтопи и стане гладка шоколадова консистенция. Ако не е достатъчно гъста глазурата, изчакайте няколко минути, за да стегне.
  8. Намажете напълно изстиналата торта с готовата глазура и декорирайте отгоре с няколко смокини.

Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама