Рецепти

Новогодишен десерт с тирамису

novogodishen desert

novogodishen desert

Ще ви представим една чудесна рецепта за Новогодишен десерт с тирамису. Безспорно суетата около масата в празничната вечер, когато посрещате наближаващата Нова година е голяма. Вероятно сте поканили близки приятели, с които да направите това и сте се постарали да подготвите вкусно меню и приятна атмосфера. Този Новогодишен десерт ще успее да впечатли всички около трапезата, така че смело използвайте тази лесна рецепта.

Рецепта за Новогодишен десерт

novogodishen desert

За направа на 6-8 порции от този Новогодишен десерт с тирамису, в зависимост от големината на чашите, в които ще ги приготвите, ще ви бъдат необходими следните съставки:

Продукти за кафения сироп:

– 150 мл силно кафе или еспресо
– 50 мл Калуа
– 100 гр. чаша захар

Продукти за крем маскарпоне:

-300 гр. сметана
– 250 гр.  сирене маскарпоне
– 2 супени лъжици захар

– Около 14-18  бишкоти

– Какао на прах, за почистване на прах
– Черен шоколад, настърган за топинг

Начин на приготвяне на Новогодишен десерт с тирамису

novogodishen desert

  1. Направете 200 мл силно нес кафе или еспресо. Смесете го с ликьора и захарта в малка тенджера. Поставете я на котлона и оставете да къкри за 8-10 минути. Свалете от огъня и оставете да се охлади.
  2. Разбийте сметаната добре, прибавете към нея маскарпоне и отново разбъркайте, докато се получи гладка смес. На дъното на всяка десертна чаша сложете по една препълнена лъжица от получения крем. Отгоре поръсете с малко какао.
  3. Разчупете всяка бишкота на две, а след това на четири парчета. Поставете ги върху крема във всяка чаша – по две-три бишкоти на порция. Излейте малко от кафения сироп отгоре. Продължете да редите пласт крем, какао, бишкоти и сироп, като накрая завършите с пласт маскарпоне.
  4. Поръсете малко какао отгоре и настържете щедро шоколад върху всяка порция. Поставете готовия Новогодишен десерт в хладилника за няколко часа, за да може бишкотите да се напоят в сиропа.