Реклама

Пиле с къри и ориз

recepta pile oriz s kari

Невероятно лесна рецепта за пиле с къри и ориз със свежи зеленчуци. Всичко в нея се приготвя само в един тиган, а освен това може да промените количествата и съставките според вашия вкус.

Реклама


Направете топло и вкусно ястие за обяд или вечеря само за 30 минути, без да миете купчина изцапани съдове след това.

Рецепта за пиле с къри и ориз

recepta pile kari oriz

 Ако обичате специфичният вкус на индийската или  тайландската кухня, значи тази рецепта за пиле с къри и ориз скоро ще се превърне в най-предпочитаното и готвено ястие в дома ви. Ароматната жълта подправка придава характерен и пикантен вкус на всяко ястие. Освен това винаги може да заместите чесъна с нарязан жълт лук или да намалите или увеличите количеството на някоя от съставките, според вкусовите си предпочитания.

Ето списък с продуктите:

3 1/2 с.л. олио

2 1/2 чаши с нарязани парчета  чисто месо от пилешки гърди

4 ч.л. къри на прах

сол и черен пипер на вкус

1 чаша нарязани червени чушки

1 чаша грах на шушулки

2 ч.л. смлян чесън

1 с.л. пресен джинджифил, настърган на ренде

1 препълнена с.л. натурално царевично нишесте

1 1/2 ч.л. захар

3 чаши пилешки бульон

1 чаша бял ориз

1/3 чаша пълномаслено цедено мляко или сметана

кориандър, нарязан на ситно

пресен хляб нан е страхотна добавка по желание

 Начин на приготвяне на пиле с къри и ориз

pile kari oriz recepta

След като си набавите продуктите, може да започвате с приготвянето на рецептата. Ето и последователните стъпки, които да следвате:

1. Парчетата пилешко месо овкусете добре от всички страни със смес от 2 ч.л. къри, сол и черен пипер.

2. В голям тиган загрейте 2 с.л. олио на котлона, включен на средно-висока степен. Прибавете пилешкото и пържете около 5 минути, докато месото загуби розовия си цвят, но не е съвсем готово.

3. Преместете пилешкото в чиния.

4. В същия тиган излейте останалото 1 1/2 с.л. олио. Сложете вътре чесъна и джинджифила и намалете силата на котлона. Прибавете червените чушки и граха.

5. Бъркайте периодично и след 5 минути добавете останалите 2 ч.л. къри.

6. Изсипете нишестето в 2 от чашите с пилешки бульон, бъркайте, докато се разтвори напълно и излейте течността в тигана. Оставете да заври и намалете силата на котлона.

7. Прибавете пилешкото в тигана, заедно с ориза, захарта и останалата чаша бульон. Оставете да заври, намалете котлона и похлупете с капак.

8. Оставете да се готви, докато ориза набъбне, а зеленчуците омекнат.

9. Овкусете със сол, черен пипер, кориандър и малко къри. Прибавете цеденото мляко или сметаната и сервирайте топло. Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама