Реклама

Рецепта за печена сьомга

recepta za pechena siomga

Лесна рецепта за печена сьомга, която може да си приготвите за вечеря. Ако обичате вкуса на пушените ястия, това предложение може да се превърне в новото ви любимо такова.

Реклама


Предполагаме, че нямате на разположение цял ден, за да овкусите храната по този начин, затова предлагаме интелигентно решение. Кедровата дъска добавя ароматен пушен пласт към рибата и я прави прекрасна на вкус.

Рецепта за печена сьомга

pechena siomga recepta

Напоената или изпечена кедрова дъска осигурява вкусен и невероятен пушен аромат. Не всички меса са подходящи за приготвяне по този начин, но филето от сьомга си е класика. Въпреки че то се готви много бързо, успява да попие пушеният аромат на кедър доста добре. Печенето върху дъска е интересно с това, че напоеното кедрово дърво освобождава пара като се загрее. Месото става сочно и вкусно. Тайната на тази рецепта за печена сьомга се крие в предварителното двучасово киснене на дървото в смес от равни количества вода и ябълков сайдер или вода и вино, преди да се постави на грила.

Продукти и начин на приготвяне

siomga pechena recepta

За сьомгата:

– Една кедрова дъска

– Ябълков сайдер

– 2 филета от сьомга

– Сол на вкус

– Черен пипер на вкус

– 1/2 с.л. зехтин

За лимоновия сос с йогурт и копър:

– 85 гр. чист йогурт / цедено мляко

– 85 гр. сметана

– 1 с,л. ситно нарязан червен лук

– 2 ч.л. лимонов сок

– 1/2 ч.л. настъргана лимонова кора

– 1 ч.л. хрян

– 1 ч.л. копър – пресен или изсушен

– 1/4 ч.л. сол

– 1/4 ч.л. смлян черен пипер

Измийте добре дъската и я накиснете в разтвор от равни части вода и ябълкова сайдер или вино поне за 2 часа. Загрейте грила на на средно-висока температура за 10 минути или докато достигне 180 градуса. Измийте рибата и я подсушете с няколко листа хартия от кухненска ролка. Овкусете със сол и черен пипер. Извадете дъската от течността, леко я подсушете и намажете с пласт зехтин. Поставете отгоре рибата, обърната с кожата надолу. Сложете дъската направо върху грила. Сложете капака и печете така 13-17 минути в зависимост от големината на парчетата. Когато стане изцяло розова по средата и лесно се разпада при бодене с вилица, значи е готова. Сложете изпечената риба в чиния, махнете кожата и поръсете с лимонов сок. Сервирайте топла, гарнирана със соса, който се приготвя от изредените съставки, разбъркани добре в блендер.

Може да харесате и..


Реклама