Реклама

Рецепта за ризото с лимон и рукола

рецепта за ризото с лимон и рукола

Рецепта за ризото с лимон и рукола, която ще допадне на всички, които избягват консумацията на месо. Тя лесно ще се превърне в едно от любимите ви ястия, защото се приготвя лесно и ухае прекрасно.

Реклама


Ароматните гъби ще добавят леко месен вкус. Може да го сервирате както за основно, така и за гарнитура към печено пиле, риба или скариди.

Рецепта за ризото с лимон и рукола – продукти

рецепта за ризото

Всеки, който обича ризото е на ясно, че това ястие не изисква определено внимание – достатъчно е редовното разбъркване на ориза. Накрая е добре да се опита на вкус и да се добавят сол, черен пипер или още лимонов сок ако е нужно според предпочитанията. Може да приготвите рецептата без глутен, като използвате безглутенов пилешки бульон или го замените със зеленчуков. Ако не обичате специфичния вкус на руколата, може да я замените със спанак. Ето и списъка с продуктите, които ще ви трябват за приготвяне на тази рецепта за ризото с лимон и рукола,  достатъчни за 2 основни безмесни ястия или 4 гарнитури:

   – 1 чаша ориз

 – 10 бр. гъби Шийтаке – почистени от пънчетата и нарязани на нарязани

 – 4 с.л. масло

 – 1 малка глава лук, нарязан на ситно

 – 1/4 чаша бяло вино

 – 4 чаши бульон (пилешки или зеленчуков)

 –  1 с.л. настъргана лимонена кора + още за гарниране

 – 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

 – 1/3 чаша прясно настърган Пармезан

 – Няколко шепи бейби рукола или спанак

 – 1 с.л. зехтин

 – Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

рецепта за ризото

  1. В средно-голяма тенджера загрейте бульона на средно-висока степен на котлона, докато започне да ври.
  2. В голям тиган на средно-висока степен на котлона разтопете 3 с.л. масло и прибавете лука и бъркайте, докато омекне. След това изсипете ориза и разбъркайте за около 45 секунди, докато се покрие с мазнина. Излейте вътре виното и бъркайте за около 1 минута, докато алкохолът от него се изпари. Прибавете един черпак от топлия бульон и разбъркайте. След като се абсорбира от ориза, излейте още един черпак. Продължавайте да добавяте постепенно когато течността изчезне, докато излеете цялото количество от него.
  3. Междувременно, в друг тиган на същата температура разтопете 1 с.л. масло. Прибавете 1 с.л. зехтин към него и изпържете гъбите, докато придобият златисто-кафяв отенък и омекнат.
  4. Когато ризотото стане почти готово и прибавите последната порция бульон, прибавете лимоновата кора, сок и Пармезан. Разбъркайте добре и изсипете руколата и гответе, колкото е нужно.
  5. Сервирайте ризотото в плоска чиния с гъби отгоре и лимонова кора.
  6. Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама