Реклама

Рецепта за зеленчуков тарт

recepta zelenchukov tart

За обяд или вечеря ви предлагаме да опитате тази лесна и вкусна рецепта за зеленчуков тарт с чери доматчета, фета, чесън и броколи. Ако обичате аромата на топъл домашен хляб и държите полезните зеленчуци да присъстват в менюто ви, значи това предложение е точно за вас.

Реклама


Ястието има гурме привкус, което със сигурност ще впечатли близките и приятелите, на които го сервирате.

Рецепта за зеленчуков тарт – продукти

recepta produkti zelenchukov tart

Като цяло приготвянето е лесно. Тестото, което е базово за приготвянето на пай, става  за 10 минути, а докато се охлади може да се нарежат зеленчуците. Ето и съставките, които ще ви трябват за да направите тази рецепта за зеленчуков тарт:

– Тесто ( ще намерите рецепта за приготвянето му по-долу)

– 1 ч.л. черен пипер

– 1/2 чаша зехтин

– 3 скилидки чесън, нарязани на тънки шайби

– 450 гр. брколи без дръжките

– Брашно за овалване

– 1/4 чаша настърган пармезан

– 18 бр. чери домати

– 90 гр. натрошено сирене фета

– 1/4 ч.л. червен пипер на люспи

– Сол на вкус

– 1 голям жълтък, леко разбит с малко вода

Ето и инструкциите за приготвяне, номерирани в последователни стъпки:

1. Пригответе тестото според рецептата по-долу, като добавите 1 ч.л. черен пипер в брашното.

2. Оформете го във формата на диск, покрийте с домакинско стреч-фолио и поставете в хладилника да се охлади за 1 час.

3. Сложете малка тенджера на средно-висока температура на котлона и излейте в нея зехтина.

4. Изпържете чесъна в добре загрялата мазнина за около 1 минута, докато краищата леко станат кафеникави на цвят.

5. Сложете голяма тенджера с подсолена вода на котлона. След като заври бланширайте броколито в нея за около 2 минути.

6. С дълги щипки го извадете от водата и оставете да се изцеди върху чиния, покрита с няколко парчета хартия от кухненска ролка.

7. След като тестото вече е охладено, извадете го от хладилника и поставете върху леко набрашнената маса. Вземете точилка и леко го разточете под формата на правоъгълник с дебелина около 3 см. Внимателно преместете върху лист хартия за печене.

8. Поръсете отгоре с пармезан и подредете парчетата броколи и доматите.

9. Върху тях поръсете с люспите червен пипер,  фета сиренето и пържения чесън.

10. Овкусете с малко сол и черен пипер.

11. Завийте леко и внимателно краищата на тестото навътре към плънката, така че леко да покрие част от нея.

12. Намажете тестото с размития жълтък, като използвате четка.

13. Поставете отново в хладилника за 20-30 минути.

14. Междувременно загрейте фурната на 200 градуса.

15. Извадете тавата от хладилника и я сложете директно във фурната за 30 минути, докато тестото се изпече.

16. Сервирайте този вкусен зеленчуков тарт топъл. Добър апетит!

Приготвяне на тестото

testo zelenchukov tart

Съставки:

– 390 гр. брашно

– 1 ч.л. сол

– 1 чаша високо-маслено краве масло без сол, извадено студено от хладилника и нарязано    на малки кубчета

– 2-3 кубчета лед

– 1/3 чаша студена вода (+ 2 с.л. при необходимост)

Инструкции за приготвяне на тестото:

1. В купа смесете брашното и солта. Ако искате да добавите  билки, сирене, кашкавал, лимонов сок или оцет, сега е момента.

2. Прибавете кубчетата масло и разбъркайте с миксер за кратко.

3. Сложете 2-3 кубчета лед, разбити на малки парченца и излейте 1/3 чаша вода на тънка струя, докато бъркате. Ако времето е топло, прибавете допълнително 2 с.л. студена вода.

4. Поръсете малко брашно и върху него месете лепкавото тесто няколко пъти. При нужда сложете още брашно.

5. Месете още малко и разделете тестото на две парчета. Оформете ги във формата на диск, покрийте ги плътно с домакинско фолио или ги сложете в найлонови пликове. Може да съхранявате във фризера до 1 месец.

Може да харесате и..


Реклама