Реклама

Пърленки – вкусни и апетитни

пърленки

Пърленки – едно страшно вкусно нещо, без което не можем когато посетим някоя механа, особено в Банско и Пампорово, или някой добър ресторант, предлагащ тези вкусни български изкушения. Поготвили сме ви рецепта за вкусни и апетитни пърленки с чесън, които да приготвите на тиган, по възможност грил подобен. Когато ги приготвите може да ги поръсите с шарена сол или пък със сусам. Всичко е по ваш вкус. Пърленките са едно от българските хлебни издения, които те пренасят в родния ни дух по страхотните ни планински курорти. Топла супа с пърленка…ммм…. звучи чудесно, нали? Разбира се, винаги в годината може да ги намерите по ресторанти, но защо пък да не се опитате сами да си ги приготвите. Ние сме на помощ за рецептата, а за хапването им… да не говорим 🙂 Ето и рецептата за пърленките с чесън и шарена сол:

Необходими продукти за пърленки:

500 гр брашно

1 яйце

1 ч. л. сол

½  пакетче суха мая за хляб

½ кофичка кисело мляко

½  ч. л сода

2 с.л. олио

щипка захар

½ с. л. оцет

100 мл прясно мляко

3 скилидки чесън

шарена сол за поръсване

масло за намазване

сусам по желение

Начин на приготвяне:

Първо се захващате с пресяването на брашното, след което оформяте кладенче в него. Към киселото мляко добавяте содата и разбърквате. После към брашното добавяте сухата мая, щипката захар, оцетът, олиото, солта, яйцето и киселото мляко. Постепенно се добавя прясното мляко, докато замесвате мекото тесто. Хубаво е да месите около 7-8 минути. Готово тесто прехвърляте в намазнен съд и се оставя да втаса и да удвои обема си. За по-бързо втасване може да включите фурната на около 35-40 градуса и да го оставите докато се надигне, като покривате с кърпа съда.

Когато тестото се надигне двойно го разделяте на топки. Разточват се на тънко и се оставят в тава да се надигнат. След като станат готови за печене намазвате грил-тиган с мазнина и ги печете от двете страни. В малка купа или чаша смесвате меко масло и пресован чесън и със сместа мажете топлите пърленки. Сервирате със шарена сол или поръсени със сусам. Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама