Реклама

Песто – приготвяне и рецепти

pesto

Популярният сос песто, известен от италианската кухня се приготвя лесно и е подходящ като добавка към салати, супи, лазаня и паста, но може да се консумира и намазано върху филия хляб.

Реклама


Той може да бъде закупен готов, но няма да бъде толкова ароматен, колкото пресният, домашно приготвен вариант. Богат е на витамин А и К заради босилека, който съдържа. За смачкването на зелените листа по класическа рецепта се използва дървено или мраморно хаванче, но ако не разполагате с такова, използвайте блендер.

Песто – продукти и начин на приготвяне

– 1/4 чаша кедрови ядки

– 4 1/2 чаша листа от босилек

– 3/4 чаша зехтин

– 1 скилидка чесън

– 1/2 ч.л. сол

– 1/2 чаша настърган пармезан

Начин на приготвяне:

1. Поставете кедровите ядки в тава върху лист хартия за печене, покрит с алуминиево фолио. Печете във фурната на 120 градуса за 12-15 минути. Те може лесно да изгорят, така че ги наблюдавайте и разбърквайте често. Ако усетите мириса им, най-вероятно вече са готови и трябва да ги извадите.

2. Междувременно, измийте листата пресен босилек. Изцедете ги добре и ги оставете да се изсушат върху няколко листа кухненска ролка.

3. След като кедровите ядки са вече изпечени, изсипете всички продукти от рецептата в блендер и пасирайте, докато се получи каша. Ако консистенцията е много гъста, прибавете още малко зехтин.

В сайта на LAZARA може да намерите много рецепти, в които да използвате полученото песто.

pesto

Рецепта за пилешка супа с песто и боб

pesto

Лесно предястие с гъби и песто

pesto

Рецепта за пица с рукола, бадеми и сос песто

pesto

Рецепта за Капрезе салата с песто дресинг 

Може да харесате и..


Реклама