Рецепти

Пиле с гъби само за 20 минути

пиле с гъби

Това е бързо, лесно и вкусно ястие с гъби и пилешко месо, което е чудесна идея за вечеря през седмицата, когато нямате нито време, нито сили за приготвяне на нещо по-сложно, което гладни да очаквате с нетърпение да се изпече за час или два. За тази рецепта с пилешко може да използвате каквото и да е месо – както пилешки бутчета, така и пилешки гърди.

Пиле с гъби

пиле с гъби

Препоръчиелно е използването на пресен естрагон, за да стане сготвеното пилешко с гъби още по-ароматно. Сервирайте над  паста, нудели с масло или картофено пюре. Ето как да си приготвите 4 порции:

Необходими прогукти за пиле с гъби:

3 супени лъжици зехтин
парчета пилешко месо, без кости или кожа, нарязани на малки парчета
1/4 чаша лук, нарязан на кубчета
230 грама нарязани гъби
3/4 чаша сухо бяло вино
1 1/2 чаши пилешки бульон
3/4 чаша сметана
2 супени лъжици. + 1 чаена лъжичка. зърнеста горчица (по-малко, ако използвате Дижонска)
2 супени лъжици пресен естрагон, нарязан (или 1 1/2 чаена лъжичка. изсушен)

Начин на приготвяне на пиле с гъби:

В дълбок голям тиган, затоплете 2 супени лъжици зехтин над средно-висока температура, докато стане много горещ. Добавете пилето, като го поставите от страната на кожата надолу в мазнината и гответе до златисто кафяво. Обърнете и пържете и от другата страна за 2-3 минути. Махнете от тигана. (Пилето не е необходимо да бъде напълно приготвено,защото ще се доготви още по-късно).
Отстранете всичката мазнина от тигана. Добавете 1 супена лъжица зехтин и сотирайте гъбите до златисто. Добавете лука и гответе за още няколко минути, докато лукът стане мек и леко покафенее. Добавете виното и варете, докато останат само няколко супени лъжици от соса. Добавете пилешкия бульон, сметаната и горчицата.

Оставете да заври, след което намалете огъня до среден и оставете ястието да се готви, докато сосът намалее наполовина. Върнете пилето в тигана и оставете да къкри, докато пилето се свари напълно, за още 3-5 минути. Овкусете соса и добавете сол и черен пипер, ако е необходимо. Разбъркайте, поръсете с нарязан естрагон и варете още минута.
Сервирайте върху нудели с масло, макарони, паста или ориз.

източник:seasonsandsuppers.ca