Пилешки шишчета със сос

Реклама

пилешки шишчета

Рецепта за пилешки шишчета с пикантен сос със тиквени семки.

Знаем, че лесните рецепти с пилешко са ви лиюбими, защото от тях се получават вкусни и разнообразни ястия като пилешка кавърма, пилешки дробчета, пилешко с картофи, пилешки хапки, пилешки бутчета, пилешка каша, пилешки крилца, пилешка яхния, пилешко с ориз на фурна, пилешки гърди, пилешко със зеленчуци, пилешки пържоли на фурна, пилешко по китайски и още много ястия с пилешко.

Реклама


Днес ще ви предложим нещо друго, а именно крехки пилешки шишчета със специален сос, който едва ли до сега сте опитвали.

Пилешки шишчета със сос

пилешки шишчета

Тази лесна рецепта за пилешки шишчета може да се приготви от всяка част на месото – пилешки бутчета или пилешки гърди, печени на фурна, на скара или стирани и се сервира с най-вкусния сос с тиквени семки. Подготовката ще ви отнеме около 15 минути, а печенето – 25 минути. Ето и продуктите, които ще ви бъдат необходими за приготвяне на 6-8 порции:

За шишчетата:

дървени или метални шишчета
900 грама обезкостени пилешки гърди без кожа, нарязани на хапки
2 супени лъжици зехтин
сол и прясно смлян черен пипер
незадължителни гарнитури: нарязан пресен магданоз, тънко нарязан зелен лук, нарязано тиквено семе и т.н.

За соса:

450 грама пресни томатио (зелени мексикански люспести домати), измити и наполовени (люспите и стъблата отстранени и изхвърлени)
1 поблано пипер, с почистена сърцевина и нарязана на половина по дължина
2 супени лъжици зехтин, разделени
2/3 чаша сурови зелени тиквени семки, плюс екстра за гарнитура
1 малка глава бял лук, обелен и нарязан на кубчета
5 скилидки чесън, обелени и накълцани
1 зелена люта чушка, почистена от семената и нарязана
1 чаша пресни листа магданоз
1/2 чаша зеленчуков бульон или вода
2 супени лъжици пресен лимонов сок
1/2 чаена лъжичка кимион
Кошер сол и прясно смлян  черен пипер

Начин на приготвяне:

пилешки шишчета

За да приготвите шишчетата:

Загрейте фурната или ако искате да готвите пилето на грил
Ако ще нижете дървени шишчета, накиснете ги в голяма купа вода в продължение на най-малко 30 минути преди готвене. (Или пропуснете тази стъпка, ако използвате метални шишове.)
В голяма купа смесете пилето и зехтина, докато месото се покрие равнимерно с мазнина.
Нанижете по 5-6 парчета пиле върху всеки шиш, след това поставете шишчетата върху голям лист за печене. Овкусете пилето с щедра щипка сол и черен пипер, след това обърнете шишчетата и поръсете още веднъж.
Печете месото на средната скара фурната за 8-10 минути, докато пилето се сготви (вече не е розово от вътрешната страна) и стане златисто отгоре. Дръжте под око пилето, така че да не го препечете! Извадете и сервирайте веднага със сос и гарниранао с любимите ви гарнитура, ако е необходимо.

За да приготвите соса:

Загрейте фурната. Сложете на дъното на тава за печене лист с алуминиево фолио или я подмажете.
Поставете разполовените томатио и чушка в голяма купа с 1 супена лъжица зехтин и разбъркайте, докато зеленчуците получат равномерно покритие. Поставете ги с кожата нагоре в тавата и печете за около 8-10 минути. (Дръжте ги под око по време на готвене, така че да не изгорят)
Междувременно загрейте голям соте тиган на средно-висока температура. Добавете семките и ги печете, докато станат ароматни и започнат да цвърчат, като ги разбърквате от време на време, за около 2 до 4 минути. Прехвърлете ги в чиния.
В същия соте тиган загрейте останалата 1 супена лъжица зехтин на средно-висока температура. Добавете лука и запържете леко в продължение на около 5 минути, докато омекне и стане прозрачен, като го разбърквате от време на време. Добавете чесъна и лютата чушка и сотирайте в продължение на 2 минути или повече, като разбърквате от време на време.
Веднага прехвърлете лучената смес в кухненски робот или пасатор. След това добавете омекналите томатинио и чушка, тиквените семки, магданоза, зеленчуковия бульон (или водата), лимоновия сок и кимионът. Пюрирайте докато стане гладка консистенция. След това подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте веднага или съхранявайте в хладилник в запечатан контейнер до 4 дни.

източник:gimmesomeoven.com


Реклама