Реклама

Рецепта за питка със сода

питка със сода

Предлагаме ви една ирландска рецепта за питка със сода и стафиди, която трябва да направите още през следващия уикенд. Всъщност, дори и до сега да не сте опитвали да месите хляб, това е идеална възможност да започнете, защото предложението е доста лесно.

Реклама


Сервирайте топлата мека питка с малко краве масло и може би няма да има нужда от нищо друго, за да се нахраните.

Рецепта за питка със сода – продукти и начин на приготвяне

питка със сода

Може да приготвите рецептата с помощта на кухненски робот, който да омеси тестото вместо вас. Само след като прибавите стафидите и мътеницата ще трябва да бъркате с ръце. За около 4-6 порции прясна питка ще ви трябват само 5 минути за подготовка и около 35 минути за печене. Ето и продуктите, които ще ви бъдат нужни:

 – 2 чаши брашно

 – 2 с.л. захар

 – 1 ч.л. бакпулвер

 – 1 ч.л. сода за хляб

 – 1/2 ч.л. сол

 – 3 с.л. краве масло

 – 1/2 чаша стафиди или сушено френско грозде

 – 3/4 чаша мътеница

След като приготвите нужните продукти, следвайте инструкциите за приготвяне, описани в последователни стъпки.

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе си лист хартия за печене в тава.
  2. В голяма купа смесете брашното, захарта, содата, бакпулвера и солта. Намачкайте маслото с вилица и го прибавете. Прибавете мътеницата и стафидите и разбъркайте добре.
  3. Набрашнете масата или кухненския плот и поставете отгоре тестото. Омесете го, докато стане гладко. След това от него оформете няколко топки, които поставете върху хартията за печене. Подредете ги равномерно в тавата, а след това с върха на остър нож направете голямо “Х” отгоре.
  4. Печете 30-40 минути или докато тестото се изпече добре и питката стане светло златисто кафява отгоре.

Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама