Реклама

Предястие за Коледа

предястие за коледа

Ако се чудите какво интересно предястие за Коледа да приготвите, тези малки хапки от бутер тесто са перфектните мезета за празничната трапеза. Привлекателният им нестандартен аромат ще бъде предизвикателство за всеки на трапезата.

Реклама


Не изискват много време за готвене, както и много необходими продукти.

Хапки от бутер тесто с карамелизиран лук и гъби

Запишете си необходимите продукти за това предястие за Коледа – хапки от бутер тесто:

4 супени лъжици масло
200 грама печурки, нарязани
2 средни глави лук, тънко нарязан
¼ чаена лъжичка изсушена мащерка
1 супена лъжица захар
1½ супена лъжица балсамов оцет
¼ чаена лъжичка чесън на прах
сол и черен пипер на вкус
100 -120 грама настъргано Грюер сирене (или друго подобно, ако това не го намирате)
1 пакет бутер тесто, размразен
1 яйце, леко разбито

предястие за коледа

Начин на приготвяне на предястие за Коледа във вид на хапки:

1. В голям тиган на средно силен огън сложете 1 супена лъжица масло, заедно с 1 супена зехтин или олио. Добавете гъбите и ги запържете за около 5 минути, докато омекнат. Извадете ги в средно голяма купа.

2. Загрейте останалите 3 супени лъжици масло и задушете лука в продължение на 5 минути. Добавете изсушената мащерка и захарта. Продължете готвенето за още 25 минути на средно слаб огън. Разбърквайте сместа приблизително на всеки 5 минути.

3. Ако лука са карамелизира твърде бързо, намалете силата на котлона. Добавете балсамов оцет и оставете лука да се накисне за кратко. Изключете котлона.

4. Добавете лука към сместа с гъбите. Оставете да се охлади до стайна температура. Сместа можете да съхранявате в херметически затворен съд и в хладилник за срок до 48 часа. Оставете сместа да достигне стайна температура, преди да продължите.

5. Добавете сиренето Грюер и разбъркайте добре.

6. Загрейте фурната до 200 градуса. Покрийте дъното на две тави с хартия за печене или със силиконови подложки.

7. С помощта на обикновен нож или нож за пица, нарежете бутер тестото на квадрати с размер на страната около 4 см и ги поставете върху хартията за печене в тавите. С помощта на силиконова четка за намазване на сладкиши, ги намажете с тънък слой от разбитото яйце. Поставете една супена лъжица от сместа с карамелизирания лук в центъра. Печете 20-25 минути докато придобият златист цвят. Нека изстинат леко преди сервиране.

Може да харесате и..


Реклама