Реклама

Рецепта за картофена супа с бекон

 

рецепта за картофена супа с бекон

От тази класическа рецепта за картофена супа с бекон се получава  гъсто, кремообразно и вкусно предястие. Приготвя се лесно и само за 30 минути. И тъй като сезонът на топлите супи стартира с настъпването на есента, няма по-добър начин да изпробвате нещо ново, питателно и изключително вкусно.

Реклама


Рецепта за картофена супа с бекон – продукти

рецепта за картофена супа

Това е рецепта за основна картофена супа, така че може да я персонализирате според вкусовите си предпочитания. Ако не обичате бекон лесно може да прескочите тази стъпка. Подготовката отнема около 10 минути, а топлинната обработка – 20 минути. За приготвяне на 6-8 порции картофена супа с бекон ще ви трябват продуктите от списъка:

 – 5 резена бекон, нарязан на кубчета

 – 3 с.л. мазнина от бекона, която ще запазите след пърженето му или краве масло

 – 1 чаша бял или жълт лук, нарязан на кубчета

 – 1/4 чаша бяло брашно

 – 2 чаши пилешки бульон

 – 2 чаши топло прясно мляко

 – 700 гр картофи обелени и нарязани на кубчета

 – 1 чаша настъргано сирене Чедър

 – 1/2 чаша цедено мляко или сметана

 – 1 ч.л. сол

 – 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер

 – Топинг по избор – ситно нарязан зелен лук, допълнително бекон, допълнително настърган Чедър и сметана

Начин на приготвяне

рецепта за картофена супа

  1. Загрейте на котлона  голяма тенджера на средно висока температура. Сложете вътре бекона и го изпържете, докато стане хрупкав, като разбърквате периодично. Преместете готовия бекон в чиния и запазете около 3 с.л. от мазнината.
  2. Сложете вътре лука и сотирайте за 5 минути, докато омекне. Поръсете брашното отгоре и разбъркайте добре. Задушете за 1 минута, а след това излейте бульона, млякото, картофите и бекона. Разбъркайте и оставете сместа на котлона, докато започне да къкри.
  3. Веднага след като заври намалете температурата на котлона, похлупете тенджерата и оставете да къкри 10-15 минути или докато картофите омекнат. Не забравяйте да разбърквате, за да не загорят на дъното.
  4. Накрая прибавете сиренето и цеденото мляко. Овкусете със сол и пипер.
  5. Сервирайте картофената супа с бекон топла, гарнирана с топинг по избор.

Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама