Реклама

Рецепта за киноа със скариди

recepta kinoa skaridi

Тази рецепта за киноа със скариди и свеж лимонов вкус е чудесно предложение за бързо и ароматно ястие за обяд или вечеря. Това е вкусна и здравословна идея, подходяща за гарнитура или основно.

Реклама


Вдъхновено от средиземноморската кухня, това ястие изглежда като лъч от ярка слънчева светлина в студените дни.

Рецепта за киноа със скариди – продукти

recepta za kinoa skaridi

Опитвали ли сте киноа до сега? Носи му се репутация на изключително полезно, но леко безвкусно семе. Всъщност и тук си има тайна за приготвяне и извличане на хубав вкус и тя се крие в предварителното запържване. Ето и списък с продуктите, които трябва да си набавите, преди за започнете с приготвянето на тази рецепта за киноа със скариди:

– 1 чаша киноа

– 3/4 чаша суха леща

– 2 чаши зеленчуков или пилешки бульон

– 1/4 нарязани бадеми

– 3 скилидки чесън, нарязани на ситно или пасирани

– 1/4 чаша бял лук, нарязан на кубчета

– 1 с.л. захтин

– 1/2 с.л. растителна мазнина

– 1 връзка аспержи

– 500 гр. скариди – изчистени

– 1/4 чаша нарязан магданоз

– 1/4 чаша сушени боровинки

– 1 с.л. лимонов сок

– 1 ч.л. настъргана лимонова кора

– 4 сухи домата – нарязани

– 1/4 ч.л. сол

– прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

kinoa skaridi recepta

Ето и последователните стъпки за приготвяне на рецептата с киноа и скариди:

1. В средно голям тиган изпечете цялото количество киноа за около 8-10 минути. Цвета ще стане кафеникав. Разбърквайте периодично, за да не загори.

2. Междувременно си пригответе в средно голяма тенджера лещата в чаша и половина вода. Разбъркайте и сложете на котлона да къкри на средно-висока температура за 20-25 минути. След това махнете капака и намалете котлона. Следете водата и ако е нужно, прибавете още малко. След като стане готова, отстранете от котлона и оставете настрани.

3. Излейте бульона в тигана с киноа и оставете да заври на средно-висока температура. След това намалете силата на котлона и покрийте с капак. Оставете да къкри за 15 минути или докато течността се абсорбира. Махнете от котлона и оставете съда покрит за още 2-3 минути, след което разбъркайте с вилица.

4. Междувременно, в малък тиган сложете бадемите и ги изпечете за 5-6 минути на средно-висока температура, като бъркате често. Оставете изпечените бадеми на страни.

5. Прибавете чесъна и лука в тиган с 1 с.л. зехтин и задушете на средно-висока температура за 5-6 минути, като разбърквате често. Махнете от котлона и оставете настрани.

6. Вземете четка и покрийте с растително олио дъното на грил тиган. Изпържете аспержите за 9-10 минути на средно-висока температура, като бъркате периодично. Пресипете готовите аспержи в чиния и в същия тиган изпържете скаридите. След като станат готови, поръсете аспержите и скаридите с черен пипер, сол и изцеден лимонов сок.

7. В средно голяма купа смесете сварените киноа и леща. Към тях прибавете магданоза, боровинките, доматите, лимоновите сок и кора, бадемите, лука и сол на вкус. Разбъркайте добре. Отгоре подредете скаридите и аспержите. Поръсете с прясно смлян черен пипер и малко зехтин. Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама