Реклама

Рецепта за печени аспержи с прошуто

рецепта за печени аспержи с прошуто

Лесна и изключително вкусна рецепта за печени аспержи с прошуто върху филия препечен хляб. Изискано и атрактивно предястие, с което ще впечатлите гостите и близките си.

Реклама


Ако търсите интересно предложение за празнична вечеря или обяд, това цветно съчетание вероятно е именно това, което ви трябва. Макар да е приготвено от малко на брой и обикновени неща, има вкус на нещо много повече.

Продукти и начин на приготвяне

рецепта за печени аспержи с прошуто

Изберете големи и цели филии от хляб, които да бъдат стабилна основа за предястието. Сосът с Ементал и яйчен жълтък изисква малко повече време за приготвяне и претопляне непосредствено преди сервиране. Ако бъде претоплен, може да стане на малки бучки, за това е добре да го топлите на водна баня. Може да си направите подготовка с аспержите, като ги почистите и увиете предварително. За приготвяне на 6 броя предястие с  печени аспержи с прошуто ще ви трябват следните продукти:

 За соса:

 – 1 с.л. краве масло без сол

 – 120 грама Ементал, Фонтана или друго швейцарско сирене без кората, нарязано на малки кубчета

 – 1/2 чаша прясно мляко

 – 2 големи яйчени жълтъка

За предястието:

 – 6 филии хляб

 – 1 голяма скилидка чесън

 – 2 с.л. студено пресован зехтин

 – 6 резена прошуто

 – 500 гр. тънки аспержи

Начин на приготвяне:

  1. За соса: Разтопете маслото на водна баня в метална купа. Прибавете сиренето и млякото. Бъркайте, докато се разтопи. След това сложете и жълтъците и бъркайте постоянно за около 7 минути, докато сместа стане гладка и леко се сгъсти.
  2. Свалете от огъня и продължете да разбърквате соса за още една минута. Оставете соса в топлата вода, за да не изстива. Разбърквайте го периодично, за да не се образува ципа на повърхността.
  3. Загрейте фурната до 220 градуса. Увийте по 3 броя аспержи с лист прошуто по средата. Сложете ги върху хартия за печене в тавата и печете за 7-10 минути, докато омекнат. Междувременно пригответе в друга тава филиите и когато извадите аспержите от фурната, сложете хляба да се пече за около 1-2 минути от всяка страна.
  4. Докато чакате, нарежете на ситно скилидката чесън и я смесете със зехтина. Когато извадите филиите, намажете всяка от тях с чесновата мазнина. Сложете отгоре по една тройка аспержи с прошуто и полейте с топъл сос преди сервиране.
  5. Добър апетит!

рецепта за печени аспержи с прошуто

 

Може да харесате и..


Реклама