Рецепти

Пролетни крем супи, които отнемат само 30 минути

крем супи

5 рецепти за пролетни крем супи, които отнемат само 30 минути.

Всички обичаме лесните и бързи рецепти, които се приготвят за минути, а резултатите са задоволителни за всички в семейството. Пролетните супи са питателни, свежи, полезни за храносмилането и нискокалорични. Ето защо са повече от препоръчителни за всяка трапеза през този сезон, както и хрупкавите салати, разбира се. Подбрахме за вас едни от най-интересните и вкусни рецепти, които се надяваме да опитате съвсем скоро, защото наистина не изискват много време или усилия.

Пролетни крем супи, които отнемат само 30 минути

Грахова крем супа

крем супи

Ако менюто ви включва веган рецепти или рецепти без глутен, то това е една от възможните крем супи, която е съобразена с вашия хранителен режим. Тази крем супа от грах е идеална за пролетта. Сервирането й с триъгълници от печено сирене и маслени крутони ще отведе рецептата на следващото ниво. Тази кремообразна супа изисква блендер или друг високоенергиен миксер със стъклена купа за пасирането на съставките. Не забравяйте да я охладите леко, преди да я излеете в блендера. Можете да я претоплите след това според вашите предпочитания.

Необходими продукти за 4-5 порции крем супа с броколи и грах:

1 супена лъжица кокосово масло
¼ чаша шалот (жълт лук), смлян
2 чаши зеленчуков бульон, неподсолен
2 чаши вода
½ чаша сухо розе или бяло вино
1 чаша кашу, напоено за една нощ или минимум за 8 часа
4 чаши цветчета от броколи
2 чаши олющен пресен грах
Голяма шепа пресен риган, грубо нарязан
1 супена лъжица сушена гъба порчини, фино смляна
1 чаена лъжичка кленов сироп
1 чаена лъжичка кориандър, смлян в хаван
2 супени лъжици морска сол + повече на вкус
½ чаена лъжичка черен пипер, прясно смлян + повече на вкус
* Незадължително: кисело мляко (козе, кокосово, краве), заквасена сметана или кокосов крем, за отгоре

Начин на приготвяне:

крем супи

Загрейте голяма тенджера за супа на ниска температура на котлона, като добавите кокосовото масло, когато дъното й стане горещо.
Добавете шалота и пържете 3-5 минути, докато стане прозрачен и започне да покафенява, като разбърквате често.
Добавете зеленчуковия бульон, водата, виното, кашуто и броколито и гответе на слаб огън за 20 минути. Броколито трябва да  стане меко, като се тества с вилица.
Добавете граха, ригана, гъбата, кленовия сироп и кориандъра. Гответе още 2 минути, след което изключете топлината. Оставете да се охлади за 5 минути, преди да изсипете сместа в блендера.
С помощта на метален потапящ смесител, поставен на ниско ниво и напълно потопен под течността, пулсирайте няколко пъти супата, за да започнете. Тъй като супата ще започне да се слива и сгъстява, можете постепенно да повдигнете пасатора. Може да преминете към по-високата скорост само когато супата ви е предимно смесена. Това ще помогне да получите по-фина текстура.
След като супата е кремообразна и еднородна по текстура, добавете солта и пипера. Опитайте на вкус и при нужда добавете повече според вашите предпочитания.
Сервирайте с малко кисело мляко отгоре.

Картофена крем супа

крем супи

Следващата рецепта за крем супа се приготвя със сладки картофи и праз. Всички знаят как се прави картофена крем супа, а ако не сте парили до сега, то тази крем супа от праз и картофи ще бъде чудесна възможност да се научите, защото това е една от най-бързите и лесни рецепти.

Необходими продукти за 4 порции крем супа от картофи и праз:

2 големи сладки картофа (или 4 средни) обелени

2 големи праза (само бялата част се използва за рецептата)

1 супена лъжица масло

4-6 чашки бульон (пилешки или зеленчуков)

Начин на приготвяне на крем супа от праз и картофи:

крем супи

Изрежете сладките картофи на четвъртини. Нарежете праза надлъжно и на груби парчета. В тенджера разтопете маслото на средна температура и след това сотирайте праза за около 7 минути или докато омекне, но не допускайте да стане прекалено кафяв. Добавете сладките картофи и 4 чаши бульон. Оставете да заври и покрийте, като намалите топлината, за да къкри. Гответе за около 20 минути или докато сладките картофи станат меки. Използвайки ръчен миксер (директно в тенджерата) или пасатор, пюрирайте сместа. Ако супата е твърде гъста за вашия вкус, добавете 1/4 чаша бульон, а след това още малко, докато постигнете желаната консистенция. Добавете сол и черен пипер на вкус и воала, вашата крем супа от картофи с праз е готова. Супер лесна и супер вкусна.

Морковена крем супа със цвекло

крем супи

Това е вкусна и цветна крем супа от моркови, цвекло и картофи, гарнирана с натрошено сирене фета, която може да предложите и на децата. Ако обичате зеленчукови крем супи, значи определено трябва да опитате и тази крем супа от зеленчуци с впечатляващо ярък цвят:

Необходими продукти за 4 порции:

500 грама сурово червено цвекло
2 моркова
200 грама картофи
½ с. л. зехтин
1 глава бял лук
2 скилидки чесън, намачкани
1 литър зеленчуков бульон
1 с.л. доматено пюре
2 дафинови листа
½ ч.л. мащерка
Сол и черен пипер на вкус

За гарниране:
2 супени лъжици заквасена сметана
80 грама сирене фета
1 супена лъжица магданоз

Начин на приготвяне:

крем супи

Обелете и нарежете  цвеклото, морковите и картофите на подобни парчета.
Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете лука и изпържете леко за 2-3 минути. Добавете чесъна и запържете за още една минута, преди да добавите нарязаните на кубчета цвекло, моркови и картофи. Пържете за 3 минути, като разбърквате редовно.
Добавете бульона, доматеното пюре, дафиновите листа и мащерката. Изчакайте да кипне, след това намалете силата на котлона така, че да къкри за 20 минути или докато зеленчуците омекнат.
С пасатор пасирайте супата до гладкост. Разделете в 4 купи и поръсете отгоре със заквасена сметана, фета и магданоз.

Студена крем супа от краставица и авокадо

крем супи

Ако търсите по-интересен заместител на традиционния български таратор, който да сервирате на своите гости, може да се изненадате, но има крем супи, които много го доближават. Ето една нестандартна, но много вкусна и лесна за приготвяне рецепта за супа:

Необходими продукти за 4 порции:

2 големи краставици, обелени  и нарязани
1 авокадо, нарязано на кубчета
170 грама цедено мляко (пълномаслено)
1 и 1/2 чаши студена вода
1 супена лъжица сушен копър
1 чаена лъжичка чесън на прах
кората от 1 лимон
сокът от половин лимон
сол и черен пипер на вкус

 Начин на приготвяне:

крем супи

 Поставете всички съставки в блендер или кухненски робот и смесете, докато получите кремообразна смес.

Сервирайте незабавно или поставете за съхранение в хладилника, докато сте готови да сервирате крем супата.

Крем супа с аспержи

крем супи

 Последното ни предложение за пролетни крем супи е по-необичайно и включва така полезните аспержи. Макар повечето рецепти с аспержи да включват предястия или основни ястия, ето, че те могат да влязат в състава и на супите.

Необходими продукти за 3-4 порции:

1 супена лъжица масло
3/4 чаша лук, нарязан на ситно
450 грама аспержи
1 супена лъжица масло
2 супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжичка сол
Щипка черен пипер
1 3/4 чаша пилешки или зеленчуков бульон
1 чаша прясно мляко
1/2 чаша обикновено кисело мляко
1 чаена лъжица лимонов сок
1/4 чаша пармезан, плюс повече за гарнитура
Сол и пипер на вкус

 Начин на приготвяне:

крем супи

Подгответе аспержите: издърпайте дървените краища. Отрежете върховете и ги отделете. Нарежете остатъка в парчета от 1/2 сантиметър. Заделете на страна за по-късно.
В голяма тенджера разтопете маслото на средна температура. Добавете лука и го сотирайте за 2 минути. Добавете аспержите (но не и върховете им) и продължете да сотирате, докато аспержите и лука не омекнат, за 3-5 минути.
В малка купа комбинирайте брашното, солта и черния пипер.
Използвайте дървена лъжичка, за да преместите зеленчуците отстрани на тенджерата. Разтопете 1 супена лъжица масло на дъното й. Когато стане горещо, добавете брашняната смес и разбъркайте, за да направите смес с консистенция на паста. Опитайте се да запазите зеленчуците от другата страна на тенджерата. Сместа се приготвя за около минута, след това се добавя бульона на малки порции, като се разбърква между всяко добавяне. Изхвърлете всички бучки. Добавете млякото и комбинирайте.
Оставете сместа да кипне, след което намалете котлона, за да къкри за около 10 минути.
Междувременно в малка тенджера добавете 1 1/2 чаши вода и 1/2 чаена лъжица сол. Увеличете котлона на висока температура. Когато заври, добавете запазените върхове на аспержи. Покрийте и варете за 2 минути. Незабавно след това изсипете водата и изплакнете със студена вода, за да спрете процеса на готвене. Заделете на страна.
Изключете топлината, когато супата спре да къкри. Пщрирайте крем супата с пасатор. (Или използвайте обикновен миксер, направете го на малки партиди и оставете без капак, за да се освободи парата и след това върнете супата в тенджерата.)
Добавете кисело мляко, лимонов сок и пармезан. Добавете сол и черен пипер на вкус. Сервирайте крем супата в купи, поръсени със запазените връхчета аспержи и настъргания пармезан отгоре.

Добър апетит!

източник:purewow.com