Рецепти

Ябълков пай рецепта по селски

ябълков пай рецепта

Ябълков пай рецепта по селски за зимните дни.

Предложението ни днес е за зимен десерт – селски ябълков пай с вкусна кафява захар и ароматно краве масло за пълнеж, декориран с хубави листа от тесто, разпръснати артистично отгоре. Можете да използвате тестото за любимата си домашна баница или да купите готово от магазина. Нужно е само едно за тази лесна рецепта за ябълков пай.  Разбира се, вместо тестени формички на листа, за Коледа и Нова година може да направите звезди, елхи или други подходящи фифурки за украса.

Ябълков пай рецепта по селски

ябълков пай рецепта

Времето за подготовка на тази рецепта за ябълков пай ще отнеме около 20 минути, а печенето – около 50 минути. За приготвянето на 6-8 порции ще ви трябват следните съставки:

Необходими продукти за  ябълков пай рецепта по селски:

8 ябълки
1 кора за пай, домашно приготвен или купен от магазина (плюс повече, ако искате листа за украса)

Пълнеж:
1/2 чаша безсолно краве масло
3 супени лъжици брашно
1/4 чаша вода
1/2 чаша бяла захар
1/2 чаша кафява захар
1/2 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка. ванилия

1 яйце за глазура, разделени жълтък и белтък отделно
По желание: пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне на ябълков пай рецепта по селски:

ябълков пай рецепта

Загрейте фурната до 180 градуса.
Подгответе ябълките: с помощта на белачка обелете 4-5 ябълки, след това ги срежете на половина от горе до долу, като получите по две половини от всяка.

Използвайте една чаена лъжичка, за да издълбаете и изхвърлите всичко от вътрешността. Сложете ябълките на дъска за рязане и използвайте остър нож за нарязването им на тънки филийки. Дръжте всички нарязани половини ябълка заедно и ги поставете като една група в пая.
В малка тенджера, разтопете маслото на средна температура. Добавете брашното и разбъркайте, за да се образува паста. Добавете водата, бялата захар, кафявата захар и изчакайте сместа да заври. Намалете котлона и нека къкри, докато се подготвяте за пая.
В същото време, намаслете тигана за печенето на пая и поставете вътре масленото тесто. С четка намажете дъното на тестото с яйчен белтък. Подредете отгоре ябълките с нарязаната страна надолу, както е показано на снимката и променете посоката на всяка група резени, за да стане хубава и интересна подредбата и външния вид на ябълковия пай. Поставете колкото се може повече плодове върху цялата повърхност. Нарежете няколко по-малки парчета, за да попълните всички големи празнини. Изсипете сместа със захарта и маслото върху ябълките. Сгънете всяко стърчащо тесто върху страните навътре.
Ако ще украсявате пая с листа от тестото, изрежете няколко листа от допълнително тестото с помощта на формичка. Разпределете тук и там върху ябълките. С четка намажете листата и показващото се отгоре извън ръба тесто с резервирания жълтък, леко разбит с малко вода. По же;ание поръсете с малкопудра или бяла захар отгоре.
Пече се в продължение на 50 – 55 минути в предварително загрята фурна, докато ябълките станат меки. Към края на времето за готвене покрийте пая с лист алуминиево фолио, за да се предотврати покафеняването на кората твърде много.

Добър апетит!

ябълков пай рецепта

 източник:seasonsandsuppers.ca