Реклама

Рецепта за лимонов кекс с глазура

limonov kesk s glazura

В следващите редове ще ви представим рецепта за лимонов кекс с глазура, който чудесно можете да съчетаете с кафето или чая си и да зарадвате близки и приятели. Лимонът в него придава неустоим аромат.

Време за приготвяне: 15 минути

Пече се на 180 градуса

Съставки за лимонов кекс:

1 чаша масло (2 пакетчета) на стайна температура

2 1/2 чаша обикновено брашно (тип 500)

1 ч. л. сол

1/2 ч. л. сода бикарбонат

1/2 ч. л. бакпулвер

3 чаши гранулирана захар

2 с. л. фино настъргана лимонова кора

6 с. л. лимонов сок (за глазурата)

6 големи яйца на стайна температура

1 чаша пълномаслено кисело мляко

1 чаша пудра захар (за глазурата)

Начин на приготвяне на лимоновия кекс:

1. Загрейте на 180 градуса фурната. Намаслете и набрашнете формата за кекс. Изтупайте излишното брашно. Сложете я на средното ниво във фурната. Разбъркайте заедно, брашното, солта, содата и бакпулвера. Пресейте ги през сито заедно.

2. Използвайте електрически миксер. Разбийте заедно маслото, гранулираната захар и лимоновата кора, която настъргахте, до получаването на крем (за 3-4 минути). Разбъркайте 4 с. л. от лимоновия сок, прибавете яйцата. Оберете страните на купата, до колкото е възможно.

3. Намалете скоростта на миксера до минималната. Прибавете половината от брашното, след което киселото мляко и после остатъка от брашното. Бъркайте докато се смесят напълно.

4. Преместете вече получената смес във формата за кекс. Печете от 65 до 75 минути. Изчакайте да се охлади за 30 минути. Извадете го от формата, за да се охлади напълно.

5. В малка купа смесете остатъка от лимоновия сок и пудра захар до получаването на фина глазура. Залейте кекса и оставете да изсъхне за 1-2 часа.

Може да харесате и..


Реклама