Рецепти

Пай със сини сливи

recepta za pai sus sini slivi s domashno testo za pai

За любителите на десертите и по-конкретно на тези със сини сливи ви предлагаме едно много вкусно изкушение. Тази рецепта за пай със сини сливи не е трудна, но просто изисква малко повече време за приготвяне, но това не бива да ви плаши. Хубавите неща стават бавно, нали? А ето я и нея:

Рецепта за пай със сини сливи

recepta za pai sus sini slivi

Необходими продукти:

За тестото:

2 чаши брашно
3/4 ч.л. сол
1 1/2 с.л. захар
175 грама масло (3/4 чаша), студено и нарязано на кубчета
6-7 супени лъжици студена вода

За плънката:

750 грама сливи, нарязани
200 грама захар мусковадо
1 щипка сол
60 грама масло (1/4 чаша), нарязано на малки парченца
2 супени лъжици нишесте от тапиока
1/4 ч.ч. смлени бадеми
2 сливи нарязани на тънки полумесеци
1 голямо яйце
захар за поръсване

Начин на приготвяне на пай със сини сливи

recepta za pai sus sini slivi

Първо започнете с тестото като в купа смесите брашното, солта и захарта. Добавете кубчетата масло и супените лъжици вода и започнете да месите. Когато е готово внимателно го разстелете на пластмасова форма като се стараете да направите кръгла форма. Покрийте тестото с фолио и оставете настрани поне за час.

Заемете се с пълнежа. В средна тенджера комбинирайте нарязаните сливи със захарта мусковадо и щипката сол. Загрейте всичко заедно на среден огън, като разбърквате доста често, за да не загори. Оставете сместа на огъня докато хубаво се сгъсти. Това може да отнеме около 20 минути, докато плодът пусне сока си и се свари. Когато се сгъсти достатъчно го махнете и оставете настрани. Добавете маслото и разбъркайте. Може да прехвърлите сместа в купа и да я охладите във фризер, за да ускорите процеса на охлаждане. Разбърквайте на всеки 5-10 минути, докато стане студена.

Разточете още отпочиналото тесто на леко набрашнена повърхност, докато не достигне диаметър около 37-38 см. Прехвърлете тестото във форма с диаметър 25-26 см. Внимателно го поставете и в ъглите на формата, като го притискате леко в страните й. Изрежете излишъка и го оставете в хладилник за 30 минути.

Загрейте фурната до 180 градуса.
С вилица направете няколко дупки по тестото за пая, покрийте с хартия за печене и изсипете някакъв тип тежест за пай (боб, леща). Печете в предварително загрятата фурна за около 25 минути.
Извадете от фурната, внимателно махнете тежестта и хартията и оставете да се пече за още 5-10 минути, докато започне да изглежда сухо.

В същото време, извадете останалото тесто от хладилника, разточете го на тънко и изрежете сърца с различни размери. Разбийте яйцето и ги намажете.
Добавете нишестето от тапиока в сместа от сливите, разбъркайте и изсипете всичко върху тестото. Отгоре добавете нарязани на полумесеци сливи. Запълнете празнините места с изрязаните сърца. Поръсете всичко щедро със захар и смлените бадеми. Печете около 60 минути. Краищата трябва да станат златисто кафяви. Нека вкусният пай от сини сливи се охлади една нощ преди сервиране или поне 5-6 часа. Бон апети!

Източник: Kitchenhealssoul.com