Рецепта за пица Маргарита с домашно тесто

Реклама

recepta za domashna piza margarita s domashno testo

Направата на домашна пица е истинско удоволствие за душата. Сигурно са малко хората, които не обичат това типично италианско ястие. Тук сме решили да ви представим една рецепта за пица с домашно тесто.

Реклама


Класическата Маргарита ни дава вкусовите усещания за прясно изпечено тесто, доматено пюре, моцарела и свеж босилек. А ето и начинът й на приготвяне в домашни условия:

Рецепта пица Маргарита с домашно тесто

recepta za domashna piza margarita s domashno testo

Необходими продукти:

За тестото
1½ ч.ч. брашно
1 ½ чаени лъжица суха мая
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица зехтин + 1 допълнително за покриване на купата

За сос “Маринара”

2 ч.ч. доматено пюре
2 супени лъжици зехтин
2-3 скилидки чесън, накълцани
2 супени лъжици червено вино
2 големи свежи сръка босилек с листа
1 голям пресен стрък риган с листа

220 гр. прясна моцарела, тънко нарязана
Свеж босилек
Черен пипер и сол на вкус

recepta za domashna piza margarita s domashno testo

Начин на приготвяне:

За направата на домашно тесто за пица, първо смесете заедно сухата мая, захарта и ½ чаша топла вода в малка купа. Оставете маята да шупне за поне 5 минути. В голяма купа разбъркайте брашното и солта. След като маята се активира я добавете заедно със зехтина към брашното, като месите, докато не образуват лепкаво тесто. Месете поне 5 минути тестото докато не стане гладко. Ако тестото е твърде лепкаво добавете още брашно. Намазнете голяма купа със зехтин и прехвърлете тестото в нея, като го покриете с фолио. Поставете купата на топло в продължение на 1 час. Можете да го сложите във фурната на 40-50 градуса.

За соса “Маринара”, загрейте в малък тиган 2 супени лъжици зехтин на среден огън. Добавете чесъна, като разбърквайте често и гответе за 30 секунди до 1 минута. Прибавете червеното вино и бъркайте постоянно. Добавете доматеното пюре към сместа и гответе за кратко. Накрая сложете босилека и ригана в соса. Намалете огъня на минимум и гответе в продължение на 20 минути, докато сместа се редуцира. Когато е готова я махнете от огъня и оставете да се охлади.

Предварително загрeйте фурната до 220 градуса.
Извадете тестото от купата и го сложете на набрашнена повърхност. Разточете го с помощта на точилка в желана форма. Прехвърлете го върху форма с мазнина или такава покрита хартия за печене. Сложете от соса Маринара и моцарелата. Печете 20 минути докато кората стане златиста и сиренето се разтопи бавно. Извадете от фурната и поръсете със свеж босилек и прясно смлян черен пипер.

Източник: Aberdeenskitchen.com


Реклама