Рецепти

Рецепта за пиле с ориз на фурна

lesna recepta za pile s oriz

Връщайки се назад във времето всеки от нас поне веднъж в детството си е ял от топлото ястие пиле с ориз на фурна, което нашите майки и баби са приготвяли. Ястието е автентично за нашата страна, а в отделните крайща се приготвя доста сходно, като разликата обикновено се крие в подправките. Тук ще ви предложим идея за рецепта за пиле с ориз, която има дъх на лимон и риган. Ето и детайлите по тази рецепта за вечеря или вкусен обяд:

Лесна рецепта за пиле с ориз на фурна

pile s oriz na furna recepta

Необходими продукти:

За пилето и марината:

5 пилешки бутчета
1 – 2 лимона, използвайте кората + 4 супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица сух риган
4 скилидки чесън, нарязани
1/2 ч.л. сол

За ориза:

1 1/2 супена лъжица зехтин
1 глава лук, нарязана на кубчета
1 чаша или 180 грама ориз
1 1/2 чаши или 375 ml пилешки бульон
3/4 чаша или 185ml вода
1 супена лъжица сух риган
3/4 ч.л. сол
черен пипер

За гарниране:

Фино нарязан магданоз или риган (по избор)
Пресен лимонов сок (силно препоръчително)

Начин на приготвяне на пиле с ориз на фурна:

Комбинирайте съставките за марината, залейте с нея пилешкото, разбъркайте и оставете настрана поне 20 минути (за предпочитане даже една нощ).

Загрейте фурната до 180 градуса. Махнете пилето от марината, но я запазете.

Загрейте 1/2 супена лъжица зехтин в дълбок тиган на среден огън. Поставете пилето в тигана с кожата надолу и гответе до златисто кафяво, след това обърнете и гответе от другата страна, докато не придобие пак този цвят. Извадете пилето и го оставете настрани.

Изсипете останалата мазнината и избършете тигана с кухненска хартиена хартия.

Загрейте 1 супена лъжица зехтин в тигана при средна висока температура. Добавете лука и солта в продължение на няколко минути, докато стане полупрозрачен. След това добавете останалите съставки на ориза, изсипете и запазената марината от пилето.

Оставете течността да къкри за около 30 секунди. Поставете пилето отгоре, след което поставете капак върху тигана. Печете във фурната за 35 минути. След това извадете капака и го печете за още 10 минути или докато цялата течност се абсорбира и оризът стане напълно готов (общо 45 минути).

Извадете от фурната и оставете ястието да изстине в продължение на 5 до 10 минути преди сервиране. По желание, гарнирайте ястието пиле с ориз с магданоз или риган и прясна лимонова кора.

pile s oriz recepta lesna

Източник: recipetineats.com