Реклама

Рецепта за салата с нахут

салата с нахут

Тази рецепта за есенна салата с нахут и круша се поднася топла. Това е чудесен начин да се консумират питателните й съставки в студените дни. През топлите месеци салатите са предпочитана храна, която засища и разхлажда, защото обикновено зеленчуците са охладени и пълни с вода.

Реклама


Ето че този вариант ще допадне на всички, които все още държат да консумират любимите си сурови и хранителни салати, но по много по-подходящ за хладната есен начин – затоплен и пикантен.

Рецепта за салата с нахут – продукти и начин на приготвяне

салата с нахут

Стоплете се с порция топла салата с нахут. Добре е да приготвите дресинга няколко часа преди да сервирате салатата. Тя се приготвя много лесно, но като начало трябва да си набавите съставките от списъка :

 – 1 1/2 чаша готов нахут ( накиснат вечерта и прецеден )

 – 1 с.л. студено пресован зехтин

 – 2 ч.л. куркума на прах

 – 1/4 – 1/2 чили на прах

 – 1/4 ч.л. фина морска сол

 – около 2 чаши зеленолистни зеленчуци по избор

 – 1 чаша къдраво зеле

 – 2 узрели круши, нарязани на тънки резени

 – 1 узряло авокадо, нарязано на тънки резени

 – 1 с.л. от печени слънчогледови семки, сусамови семена или други по желание

Дресинг:

 – 1/4 чаша ситно накълцан шалот (кромид лук)

 – 1/2 ч.л. фина морска сол

 – 1 1/2 с.л. оцет от ябълков сайдер

 – 1 с.л. мед

 – 5 с.л. студено пресован зехтин

Загрейте фурната на 200 градуса. На дъното на тава сложете лист хартия за печене. В купа смесете прецедения нахут с куркума, зехтин, чили и сол. Разбъркайте и изсипете в тавата. Сложете я във фурната за 30-40 минути, докато нахута стане кафяв и хрупкав. След това извадете и оставете за 1-2 минути да се охлади.

Направете дресинга. На дъската за рязане поръсете нарязания лук със сол и го смачкайте, докато получите консистенция на паста. Изсипете в купа, прибавете оцет, мед, разбъркайте добре и оставете да престои за 10 минути. След това бавно излейте зехтина, разбъркайте и оставете в хладилника. Колкото по-дълго престои дресинга, толкова по-вкусен ще стане.

В голяма купа смесете измитите листа, излейте 2-3 лъжици дресинг и разбъркайте. Опитайте и при нужда добавете още или посолете. Сервирайте от тази зелена смес в индивидуални чинии, подредете отгоре резени круша, авокадо, топли семена и нахут.

Добър апетит!

салата с нахут

 

Може да харесате и..


Реклама