Рецепти с картофи

Реклама

рецепти с картофи

Идеи за рецепти с картофи за всеки вкус.

Най-лесните за приготвяне и същевременно най-вкусни и любими почти на всички са постните и месни ястия с картофи.

Реклама


Освен популярните варианти като картофи на фурна, картофи соте, картофи яхния, пилешко с картофи, свинско с картофи, картофи огретен, картофи по селски, пълнени картофи, крем супа от картофи, спанак с картофи, задушени картофи, варени картофи, телешко с картофи, агнешко с картофи, картофи със сметана, гювече с картофи, пикантни картофи салати с картофи и т.н., има модерни и апетитни възможности, по които да приготвите ястие с картофи.

Рецепти с картофи

Грах с картофи

рецепти с картофи

С тази рецепта с картофи ще приготвите чудесна зеленчукова гарнитура и голямо лакомство, особено когато градинският грах и картофите са пресни от градината. Бъдете щедри с поръсването на сол върху зеленчуците, за да извлечете вкусовете им.

Необходими продукти за 3-4 порции картофи с грах:

Около 12-14 малки нови картофи
1 чаша пресен градински грах (може да използва замразен, ако е извън сезона)

1 супена лъжица солено краве масло
2 супени лъжици ситно нарязан червен лук (може да използвате жълт лук)
1 супена лъжица брашно
1 чаша прясно мляко
1 чаена лъжичка сол
Прясно смлян черен пипер

 Начин на приготвяне на грах с картофи:

рецепти с картофи

Започнете приготвянето на рецептата с картофи, като сложите две средно големи тенджери с вода да заврат на котлона. Добавете граха към врящата вода. Не солете, а добавете щипка захар във водата. Гответе, докато за 3-5 минути, докато омекне. Прецедете и оставете настрана.

Освен ако картофите не са наистина малки, нарежете ги на половина. Сварете в другата тенджера с подсолена вряща вода, докато омекнат, за около 10 минути. Прецедете и оставете настрана.
В голям тиган на умерена температура, стопете маслото. Добавете лука и гответе, като разбърквате периодично, докато лукът стане мек и прозрачен. Добавете брашното и гответе, като се разбърквате непрекъснато, за около 1 минута. Бавно започнете да добавяте млякото, като бъркате непрекъснато, докато добре се комбинират съставките. Добавете варените грах и картофи и овкусете със сол и черен пипер. Намалете температурата на котлона леко и оставете соса да къкри, докато се сгъсти до сметанов сос. Опитайте на вкус и добавете още сол и черен пипер, ако е необходимо. Преместете в чиния за сервиране и поднесете на масата.

Пиле с картофи на фурна

рецепти с картофи

 Второто предложение за рецепти с картофи е за цяло пиле с печени картофи на фурна. Подготовката ще отнеме около 15 минути, а печенето – 60 минути. Това е идеалната идея за вечеря през седмицата, когато нямате време и сили да приготвяте засукани и сложни манджи, но държите на питателната и вкусна храна, която ще засити цялото семейство.

рецепти с картофи

Необходими продукти за около 6 порции печено пиле с картофи:

1 цяло пиле, толкова голямо, колкото можете да намерите
1/2 глава чесън, разрязана наполовина хоризонтално
2 стръка пресен естрагон, плюс 1 супена лъжица ситно нарязани листа от  естрагон
3 супени лъжици безсолно краве масло, меко
1 лук, нарязан на ситно
сол и прясно смлян черен пипер
1/2 лимон
Малки бели и / или червени пресни картофи, измити добре и разрязани наполовина

 Начин на приготвяне на пиле със запечени картофи:

рецепти с картофи

Загрейте фурната до 200 градуса. Изплакнете пилето и го подсушете. Разтрийте пилето отвътре и отвън с чесновата половина, след това я поставете във вътрешността на пилешката кухина. Поставете също естрагон клончета вътре в пилешката кухина.
В малка купа смесете маслото, лука и нарязания естрагон. Овкусете пилето със сол и прясно смлян черен пипер, след което разхлабете внимателно кожата на пилето близо до кухината с ръце, така че да намажете с естрагоно-маслената смес под кожата, между кожата и пилешкото месо.
Изстискайте сока от половин лимон върху пилето, след това поставете изцедения лимон в кухината на пилето.
Поставете пилето в намазана тава за печене. Подредете картофите около външната страна на пилето и овкусете със сол и черен пипер (ако ги поставите с кожата нагоре, колкото е възможно, те ще получат прекрасен хрупкав и златен загар).
Поставете в предварително загрята фурна и печете, докато кожата стане тъмно златиста и хрупкава и температурата на месото в областта на гърдите достигне 74 градуса, за около 1-1 1/2 часа (в зависимост от размера на вашето пиле).

Сладки картофи с бекон

рецепти с картофи

Ако търсите рецепти с картофи, които да отнемат само 5 минути за подготовка, значи тези сладки картофи на фурна с бекон, дижонска горчица, кленов сироп и прясна мащерка са точно за вас.  Перфектната гарнитура за всяко време на годината!

рецепти с картофи

Необходими съставки за 6 порции сладки пресни картофи с бекон:

2 резена бекон, нарязани на кубчета (по желание)
1 1/2 кг. (680 гр) мини сладки картофи, не-обелени и нарязани на кубчета
1 1/2 супена лъжици зехтин
2 средни глави лук, нарязани (около 1/4 чаша)
Сол и черен пипер
1/4 чаша (60 мл) дижонска горчица
1 супена лъжица кленов сироп
1 чаена лъжичка прясна мащерка листа (по-малко, ако използвате изсушени листа)

рецепти с картофи

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса с решетка в центъра на фурната.
Ако не използвате бекон, просто си подмажете тигана с малко зехтин, за да не залепнат сладките картофи на дъното. Ако вашият тиган не е огнеупорен, можете да запържите до кафяво бекона на плоча и след това да го прехвърлите в плитък тиган или тава във фурната, намазана със зехтин или малко мазнина от бекона.
В чугунен тиган се готви бекона, докато започне да става кафяв. Премахнете бекона от тиган и го оставете настрана. Изхвърлете мазнината от тигана, но не го избърсвайте.
В същото време, поставете нарязаните картофи в голяма купа и ги поръсете със зехтин. Добавете лука и отново разбъркайте. Поръсете с малко сол и черен пипер и разбъркайте, за да се комбинират. В малка купа, смесете заедно горчицата, кленовия сироп и мащерката. Изсипете върху картофите и разбъркайте добре да се комбинират и равномерно да се покрият картофите.
Изсипете картофите в тигана, който използвахте за бекона. Разстелете ги равномерно. Печете в предварително загрята фурна за 40 минути.

* Не се разбъркват картофите по време на готвене, тъй като могат да се разпадне!

Извадете от фурната и подредете запазения бекон отгоре. Отново, не се разбърква. Върнете във фурната за още 5 минути или докато картофите омекнат. Гарнирайте с прясна мащерка.

Запеканка с картофи

рецепти с картофи

Следващото предложение за рецепти с картофи е тази вкусна и лесна за приготвяне запеканка с с крема сирене, заквасена сметана, яйца и зелен лук. Може да се направи 2 дни по-рано и да се съхранява в  хладилник или да се замрази за до една седмица напред.

Необходими продукти за 12 порции  запеканка с картофи:

3 1/2 кг картофи
230 грама крема сирене, на стайна температура
3/4 чаша заквасена сметана
2 яйца
1/2 чаша нарязан зелен лук
2 супени лъжици краве масло, разтопено
1/2 – 1 чаена лъжичка сол на вкус
1/2 чаена лъжица прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне на запеканка с картофи:

рецепти с картофи

Обелете и нарежете на четвърт картофите. Поставете ги в голяма тенджера със студена, подсолена вода. Изчакайте водата да заври. Сложете капак, намалете силата на котлона леко и оставете да къкри за 15-20 минути или докато картофите омекнат. Прецедете готовите варени картофи. Смачкайте картофите до консистенция на картофено пюре и ги пресипете в голяма купа.
В голяма купа с електрически миксер разбъркайте крема сиренето, заквасената сметана, яйцата, зеления лук, маслото, солта и черния пипер, докато се получи гладка смес. Изсипете я върху картофеното пюре и разбъркайте, за да се съчетаят добре. С лъжица преместете сместа в намазана тавичка.

* (Може да я сложите в този момент покрита в хладилника и да престои там в продължение на 2 дни или да замразите до 2 седмици. За да се размрази, размразете в хладилника за 1-2 дни, след което оставете да престои на стайна температура в продължение на 30 минути преди печене).
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45-50 минути.

Пълнени картофи

рецепти с картофи

 Последното предложение за рецепти с картофи е за пълнени картофи, които са перфектното мезе, когато сте поканили приятели на гости, за да гледате любим сериал, предаване или футболен мач. Подготовката ще отнеме около 15 минути, а приготвянето – около 1 час и 20 минути.

рецепти с картофи

 Необходими продукти за 8 порции пълнен картоф:

4 червеникавокафяви дълги продълговати картофи
извара
грейви сос
Сол и черен пипер
Растително масло или разтопено масло, за намазване
Замразени или домашно приготвени пържени картофки

Начин на приготвяне на пълнени картофи:

рецепти с картофи

Загрейте фурната до 200 °С . Прочистете картофите, надупчете ги с вилица на няколко пъти и ги поставете върху хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна за 60-75 минути, докато омекнат.
Извадете картофите от фурната, без да я изключвате. (Ако печете замразени картофи, настройте определената температура на пещта, която е необходима за приготвянето на картофите). Оставете картофите да се охладят за 15 минути. Нарежете картофите на половина по дължина. Изгребете с лъжица вътрешността им, оставяйки около 5 см картоф върху кожата. Поставете издълбаните картофи върху хартия за печене, с отвора нагоре. Намажете с четка с разтопено масло и поръсете със сол и черен пипер.
Преди сервиране напълнете картофите с извара и полейте отгоре с черпак грейви сос. Гарнирайте с нарязан магданоз, ако желаете.

Добър апетит!

рецепти с картофи

 

 източник:seasonsandsuppers.ca


Реклама