Реклама

Рецепти с пилешко месо

рецепти с пилешко месо

Нямате идея какво да сготвите за вечеря? Опитайте някоя от тези рецепти с пилешко месо, които включват бутчета, гърди или крилца – според предпочитанията и наличните в хладилника ви продукти.

Реклама


Освен че ще осигурите домашно приготвена храна на близките си, ще ги снабдите с питателни порции, пълни с протеини, витамини и страхотен вкус.

Рецепти с пилешко месо

Пиле с лук и чери домати

рецепти с пилешко месо

Бърза и лесна идея за вечеря, наситена с аромати и цветове, която се приготвя само в един тиган. Това ще ви спести миенето на изцапани съдове. За първата от нашите рецепти с пилешко предлагаме да използвате обезкостени бутчета без кожа или пилешки гърди. Подготовката ще ви отнеме 5 минути, а термичната обработка – 30. Ето как да си приготвите рецептата за 4 порции:

Необходими продукти:

 – 6 пилешки бутчета
– 2 супени лъжици  брашно
– 2 чаени лъжички сол
– 2 чаени лъжички прясно смлян черен пипер
– 2 супени лъжици безсолно краве масло
– 6 – 8 средни шалота (дребен лук), обелени и разрязани наполовина
– 1/2 чаша бяло вино
– 3/4 чаша пилешки бульон
– 2 супени лъжици дижонска горчица
– 2 стръка естрагон
– 2 чаши чери домати, нарязани на половина

Начин на приготвяне:

Измийте бутчетата и ги подсушете с няколко листа кухненска ролка. Поръсете ги с брашно, сол и черен пипер.

Разтопете маслото в голям тиган на средно висока степен на котлона. Сложете вътре пилешкото на партиди, ако е необходимо, докато се запече добре от всички страни. Извадете бутчетата в чиния и оставете настрана. Оставете около една супена лъжица мазнина в тигана, а останалата излейте.

Прибавете лука и сотирайте за около 10-12 минути, докато омекне и се карамелизира. Излейте виното, за да деглазирате, а след това сложете и бульона, горчицата и естрагона. Върнете бутчетата в тигана и оставете ястието да къкри за 30 минути на тих огън. Проверете дали сосът е станал гъст, а пилето – добре сготвено, преди да свалите тигана от котлона.

Накрая прибавете и чери доматите, разбъркайте добре и сервирайте веднага.

Азиатски сладко-пикантни  пилешки бутчета

рецепти с пилешко месо

Втората от нашите  рецепти с пилешко е подходяща за вечерите през седмицата. За нея отново ще ви трябва само един тиган. В допълнение към ястието може да сервирате ориз или зеленчуци. Приготвянето на 4 порции ще ви отнеме около 45 минути общо време и следните съставки:

Необходими продукти:

 – 1-2 супени лъжици зехтин
– 5-6  броя обезкостени пилешки бутчета  със или без кожата
– 2/3 чаша вода или пилешки бульон
– 1/2 чаша  кафява захар
– 1/4 чаша портокалов сок (прясно изцеден е най-добре, ако може)
– 1/4 чаша соев сос с намалено съдържание на натрий
– 1-2 препълнена чаена лъжичка азиатски чили чеснов сос
– 2 супени лъжици бял или оризов оцет
За гарнитура: нарязан зелен лук, сусам и настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне:

В купа смесете: вода, кафява захар, портокалов сок, соев сос, Asian Chili чеснов сос и оцет. Разбъркайте, за да се комбинират съставките. Оставете настрана.

В голям тиган загрейте зехтин на средно-висока степен на котлона. Измийте и подсушете бутчетата, след което ги овкусете с малко сол и черен пипер. Сложете ги в тигана с кожата надолу (ако я оставите) и гответе за 8-10 минути, докато придобият златисто-кафяв загар. Обърнете и от другата страна за още 8-10 минути. Извадете пилешкото в чиния и отстранете останалата мазнина от тигана.

Изсипете соса в тигана и оставете да заври, а след това върнете месото вътре. Намалете котлона и гответе, като обръщате периодично пилешкото. Оставете да къкри за 30-35 минути, докато соса стане гъст и наподобява сироп.

Сервирайте пилешкото, поръсено нарязан зелен лук, сусам и настъргана портокалова кора.

Пилешки крилца терияки с лют чеснов крем

рецепти с пилешко месо

Лесна и бърза рецепта с пилешко, която е подходяща за дните, в които нямате много време или сили за приготвяне на вечеря. Може да я сервирате и за мезе към бирата, когато съпругът ви е поканил приятели, за да гледат футболен мач. Използвайте крилца, които са разделени на две, за да спестите време за тази манипулация.

Подготовката ще ви отнеме 10 минути, а печенето ще изисква около 25. За около 3 порции ще ви трябват:

Необходими продукти:

 – 2 кг. пилешки крилца
За Терияки сос: (може да се направи предварително и да се съхранява в хладилник)
– 2 супени лъжици соев сос
– 2 супени лъжици кафява захар
– 1 супена лъжица пчелен мед
– 1/2 чаша  джинджифил на прах
– 1/8 чаена лъжичка чесън на прах
– 2 чаени лъжички царевично нишесте,   смесено с 1 супена лъжица. вода

За крема (може да се направи предварително и да се съхранява в хладилник)

 – 1/4 чаша майонеза
– 1 + супена лъжица чили сос или друг лютив сос
– Прясно смлян черен пипер

За гарнитура:
 – сусам
 – Зелен лук, нарязан

Начин на приготвяне:

За да направите крема, смесете чили соса и майонезата и поръсете щедро с  черен пипер. Опитайте на вкус и при нужда добавете още.

Направете терияки соса, като сложите в малка тенджера на средно-висока степен на котлона соев сос, кафява захар, джинджифил, чесън, мед и вода. Изчакайте, докато почне да къкри.

Смесете царевичното нишесте с една супена лъжица вода, разбъркайте добре и прибавете към соса. Оставете да къкри около 2 минути, докато соса се сгъсти. Махнете от котлона и оставете да се охлади естествено до стайна температура, а междувременно се заемете с крилцата.

Загрейте фурната до 200 градуса. На дъното на плитка тава застелете лист хартияза печене и подредете отгоре крилцата. Печете ги в загрятата фурна за 20 минути, а след това ги извадете и поставете в голяма купа. Излейте вътре терияки соса и разбъркайте така, че крилцата да се покрият добре с него. Върнете ги отново върху хартията и излейте върху тях остатъците от сос.

Поставете тавата отново във фурната и печете крилцата още 10 минути. Извадете ги и ги обърнете. Печете още 5-10 минути от другата страна.

Извадете в плоска чиния и поръсете със сусам, лук и крем преди сервиране.

Добър апетит!

рецепти с пилешко месо

източник:seasonsandsuppers.ca

Може да харесате и..


Реклама