Реклама

Рецепти с тиквички

recepti s tikvichki

Тези 3 рецепти с тиквички ще ви дадат нови идеи как да включите в менюто си един от най-предпочитаните зеленчуци на трапезата. Те са лесни за обработка и с приятен, свеж вкус.

Реклама


Освен че са пълни с витамини и минерали, те съдържат малко калории. Ето защо трябва често да присъстват върху масата ви, приготвени по най-различни начини. Вижте три интересни предложения, които задължително трябва да опитате.

3 рецепти с тиквички

Кюфтета с тиквички, фета и киноа

recepti s tikvichki

Тези невероятни вкусни зеленчукови кюфтенца са подходящи за обяд или вечеря. Подготовката отнема около 20 минути, а топлинната обработка – около 15 минути. Ето как да си ги приготвите:

Необходими продукти:

– ½ чаша киноа
– 2 тиквички – настъргани
– 3 яйца
– 5 супена лъжица натрошено сирене фета
– 2 супени лъжици нарязан пресен копър
– Сол на вкус
– ¼ чаша зехтин за пържене
– 1 чаша кисело мляко при сервиране

Начин на приготвяне:

Сгответе измитата киноа в 1 1/4 чаша вода. Оставете да заври и намалете силата на котлона. Изчакайте да къкри, докато цялата вода се абсорбира. След това махнете от котлона и оставете да се охлади, преди да я използвате.

Поръсете настърганите тиквички с малко сол и изчакайте 5-10 минути, докато си пуснат сока. Изстискайте ги с ръце.

Разбийте добре яйцата и прибавете към тях натрошеното фета сирене. Разбъркайте. Прибавете тиквичките, копъра, киниата и малко сол. Смесете добре продуктите.

В голям тиган загрейте мазнината. С лъжица грабнете от тестото и внимателно пуснете в горещия зехтин. Пържете за 5 минути на средно висока степен на котлона и с помощта на шпатула обърнете кюфтето, когато стане златисто. Пържете около 5 минути и от другата страна, след което го извадете в чиния, на дъното на която има няколко листа кухненска ролка.

Изпържете и останалата смес.

Сервирайте с кисело мляко.

Рецепти с тиквички – Салата от тиквички с лимон

recepti s tikvichki

Свежа салата с жълти и зелени тиквички, заляти с билков лимонов винегрет, която се приготвя за около 25 минути. Добре е 20 минути предварително да посолите зеленчуците, за да отстраните след това лесно излишният сок от тях.

Необходими продукти:

За салатата:

 – ¼ чаша кедрови ядки (или филирани бадеми или слънчоглед)

 – 1 кг смесени малки тиквички – зелени и жълти

 – ½ до 1 чаша качествено сирене, натрошено

 – Сол на вкус

За винегрета:

– ½ чаена лъжичка ситно настъргана лимонова кора
– 1 супена лъжица пресен лимонов сок
– 1 голяма скилидка чесън, пресована или мляна
– 1 чаена лъжичка ситно прясна мащерка
– 1 чаена лъжичка ситно нарязан пресен джоджен (или естрагон)
– 1 чаена лъжичка ситно нарязан пресен магданоз
– 3 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

А помощта на белачка за зеленчуци започнете да правите тънки ленти по дължината на тиквичките, като започнете от едната страна и премествате, когато достигнете до семките. Подредете резените върху дъската за рязане. Поръсете ги със сол и оставете за 20 минути, за да се отцедят.

В малък тиган на средно-висока степен на котлона изпечете ядките, докато станат златисти на цвят и започнат да ухаят. Разбърквайте често.

Пригответе винегрета, като смесите добре в малка купичка съставките му.

Попийте с тиквичките с чиста кърпа или с няколко листа кухненска ролка и ги подредете в чиния. Непосредствено преди сервиране овкусете с домашно приготвения винегрет и поръсете с ядките и сиренето.

Рецепти с тиквички – Нудели от тиквички с доматен сос

recepti s tikvichki

Това е една лесна за приготвяне рецепта с тиквички, от която се получава много вкусно вегетарианско ястие. По желание към него могат да се добавят пиле или риба. Рязането на тиквичките под формата на нудели изисква един определен кухненски уред, които може да реже зеленчуците на тънки ленти.

recepti s tikvichki

За приготвянето на 4 порции от ястието ще ви трябват 10 минути за предварителна подготовка и 20 минути за термична обработка.

Необходими продукти:

2 супени лъжици зехтин

 – 1/2 чаша бял лук, нарязан на кубчета

 – 6 скилидки чесън – обелени и смляни

 – 1 кутия белени и нарязани домати

 – 2 супени лъжици доматена паста

 – 1/2 чаша грубо нарязани пресни листа босилек
– 1 1/2 чаени лъжички едра сол
– 1/4 чаена лъжичка черен пипер
– 1/8 чаена лъжичка смлян червен пипер (или щипка лют червен)
– 2 големи тиквички,  направени на нудели
– прясно настърган пармезан

Начин на приготвяне:

На средно-висока степен на котлона загрейте голяма тенджера. Сложете вътре зехтина и лука. Сотирайте, като разбърквате периодично, докато лука стане мек и прозрачен. Прибавете чесъна и сотирайте за една минута, като бъркате често. Изсипете вътре и доматите, доматената паста, босилека, пипера, солта и продължете готвенето, докато сместа заври. След ова намалете котлона и оставете да къкри за около 15 минути. Опитайте и при нужда овкусете с допълнително подправки.

Прибавете тиквичките и разбъркайте добре, за да се покрият със соса. Продължете готвенето за още 5 минути, докато нуделите омекнат. Махнете от огъня и сервирайте веднага, като поръсите порциите с  настърган пармезан.

recepti s tikvichki

източник:gimmesomeoven.com

Може да харесате и..


Реклама