Реклама

Рецепти за Бъдни вечер: Боб чорба

рецепти за бъдни вечер боб чорба

Рецепти за Бъдни вечер: боб чорба

С наближаването на един от любимите празници, а именно Коледа, всеки от нас е зареден с доза празнично настроение, което иска да принесе и в кухнята и върху ястията. Бъдни вечер с време, в което цялото семейство се събира на трапезата, която от своя страна е богата на разнообразни ястия, всички от които постни. Броят им трябва да бъде нечетен, като най-добре е да бъдат седем или девет, които са считат за сакрални числа. Но в случай, че искате да приготвите повече, имайте предвид, че колкото е по-отрупана масата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено на семейството през идната година. Така че идеята е добра, особено ако имате повече помощници. Боб чорбата е едно от основните ястия за трапезата за Бъдни вечер, а как да я приготвите четете в следващите редове.

Необходими продукти:

200 гр. зрял боб

2 глави лук

2 моркова

5 сушени червени чушки

250 гр. домати на кубчета от консерва

1/2 връзка джоджен

сол и смлян черен пипер на вкус

5 с. л. олио

Начин на приготвяне на боб чорба:

Измивате и накисвате бобът в студена вода от предната нощ. Отцеждате го преди да започнете да го варите, наливате 2 литра прясна студена вода в тенджера и го слагате на котлона на среден огън. През това време нарязвате на кубчета лука и морковите. Когато бобът заври, добавяте към него олиото, лука, морковите и сушените червени чушки и варите на бавен огън, докато омекне (почти 2 часа, в зависимост от боба). Накрая добавяте наситнения джоджен (или чубрица), сол и пипер на вкус, преди да изключите котлона.

Добър апетит!

Още предложения с рецепти за Бъдни вечер може да намерите в сайта на LAZARA.

Може да харесате и..


Реклама