Рецепти

Рецепти за кексове

рецепти за кексове

Интересни рецепти за кексове, подходящи за всеки вкус.

Вероятно сте приготвяли много рецепти за кекс, но едва ли сте опитвали от тези. Именно с идеята да очароваме вас и да изненадаме всички в дома ви, които обичат да похапват вкусен кекс за десерт или между храненията, ви предлагаме няколко нови рецепти за сладкиши.

Когато сте в настроение и искате да експериментирате с нови вкусни рецепти, изпробвайте някоя от тези за кексове рецепти, които са толкова превъзходни на вкус, колкото изглеждат на външен вид. Признаваме, че принципно предпочитаме да предлагаме лесни рецепти, но тези предложения са най-интересните рецепти за сладкиш, които си заслужават усилията.

Рецепти за кексове

Рецепта за кекс с прясно мляко и портокал

рецепти за кексове

Това е от тези кекс рецепти, които могат да се приготвят в правоъгълната форма за домашен хляб. Освен основните съставки, необходими за всяка рецепта за кекс, към тази има и специална глазура. Този кекс с прясно мляко е идеалната компания на чаша чай и сладки приказки в следобедните часове.

Необходими продукти за 8 порции кекс с портокал:

1 средно голям цял портокал
3 яйца, разделени
300 гр. (1 1/2 чаши) бяла кристална захар
1 чаена чаша растително масло
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
300 гр. (2 1/2 чаши) брашно
1 супена лъжица бакпулвер

За глазурата:
1/4 чаша краве масло, меко
1/4 чаша крема сирене, на стайна температура
3 супени лъжици прясно мляко
2 чаши + допълнително за декорация пудра захар

Начин на приготвяне на портокалов кекс:

рецепти за кексове

Загрейте фурната до 150° С. Подгответе си тава за печене чрез напръскване със спрей за готвене на дъното и облицовка с пергамент (за лесно изваждане).
Измийте портокала добре и го нарежете на парчета (включително и кората). Поставете го в блендер или кухненски робот и го смелете. Добавете яйчните жълтъци, захарта, растителното масло и ванилията. Продължете да пасирате в продължение на няколко минути.
В средно голяма купа смесете заедно брашното и бакпулвера.  Оставете настрани.
Изсипете оранжевата смес в голяма купа и бавно прибавете прахообразната смес от брашно.
В друга купа с миксер разбийте белтъците с щипка сол, докато схванат на върхове. Внимателно прибавете разбитите яйчени белтъци към тестото.

Изсипете сместа в подготвената тава. Печете при 150° С в продължение на 40-55 минути.
Направете глазура за кекс: Комбинирайте всички съставки за глазурата и разбърквайте до получаването на гладка смес. При нужда добавете повече пудра захар, колкото е необходимо за гладка консистенция. Намажете с нея охладения кекс с портокали. Украсете с настъргана портокалова кора и клончета от мащерка, ако желаете.

Кекс с кисело мляко и праскови

рецепти за кексове

Много хора предпочитат кексове с кисело мляко. Ето защо втората от тези рецепти за кексове е за плодов кекс с праскови и ронлива хрупкава горна коричка. Рецептата за кекс с плодове с начин да направите десерта по-здравословен. Според сезона и предпочитанията може да замените плодовете.

Необходими продукти за рецепта за кекс с кисело мляко и праскови:

рецепти за кексове

За кекса:
200 г брашно
150 г / 2/3 чаша бяла захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
100 г / 1/2 чаша безсолно краве масло, студено и нарязано на 6-8 парчета
3 средни праскови, обелени и нарязани на тънки филийки
2 големи яйца
200 г сметана (35%)
120 г / 1/2 чаша кисело мляко
100 г / 1/2 чаша кафява захар
1 чаена лъжичка. ванилия
щипка сол

За ронливата горна кора:
120 г / 1 чаша брашно
140 г / 2/3 чаша бяла захар
1/4 чаена лъжичка канела
щипка сол
80 г / 1/4 чаша безсолно краве масло, разтопено

пудра захар за гарнитура

Начин на приготвяне:

рецепти за кексове

Загрейте фурната до 180° C и намажете с масло дъното на тава с диаметър 20 cm. Ако искате да отстраните лесно кекса от основата, сложете на дъното един кръг от хартия за печене. Оставете настрана.
Направете кекса: В кухненски робот, добавете брашното, захарта и бакпулвера. Пулсирайте няколко пъти, за да се съчетаят. Добавете студеното масло и пулсирайте отново, докато маслото се смесва с брашното. Ще се получи много суха смес, като пясък почти.
Поръсете около 3/4 от тази смес върху долната част на подготвената тава. Не притискайте към дъното, а раздвижете тавата така, че от сместа да отиде нагоре по стените малко. Разпръснете подготвените праскови на филийки над трохите (избягвайте стените), след това се поръсва останалата ронлива смес равномерно върху горната част. Отново,без да натискате надолу. Печете в предварително загрята фурна за 20 минути.
В същото време, в средно голяма купа, смесете заедно яйцата, сметаната, киселото мляко, кафявата захар, ванилията и щипка сол. Заделете.
Когато кексът е вече изпечен 20 минути, извадете го от фурната и внимателно изсипете яйчената смес отгоре. Върнете кекса във фурната и печете за още 25 минути.
В същото време си направете подготовката за ронливата горна кора. В малка купа смесете брашното, захарта, канелата и щипката сол. Добавете разтопено масло към сместа, докато сухите съставки се навлажнят и сместа се събира в големи бучки. Поставете купата във фризера, докато е необходимо.
Когато кексът е изпечен в продължение на още 25 минути, го извадете от фурната. Равномерно поръсете с трохи отгоре. Върнете отново към фурната и печете още 25-30 минути. Имайте предвид, че кексът ще бъде потънал в средата, дори когато вече  е “готов”.  Той трябва да се пече около 70-75 общо, включително всичките 3 стъпки.
Оставете да се охлади в тавата, поставена върху охлаждаща решетка, в продължение на 10-15 минути. С нож около външната страна внимателно отделете и извадете кекса от тавата.  Поръсете отгоре с  пудра захар.

Кекс с орехи и банани

рецепти за кексове

 Последното предложение за рецепти за кексове е този бананов кекс с ром и орехи. Това е кекс без мляко и е идеален за всички, които имат непоносимост към млечните продукти и консумират само кекс без кисело мляко. Препоръчително е гарнирането на топка сладолед към тази кекс рецепта или малко леко подсладена бита сметана. Можете да направите и соса и кекса предварително, просто ги дръжте отделно, докато ще ги сервирате. Просто отново затоплете соса леко и го изсипете върху кекса непосредствено при сервиране.

Необходими продукти за приготвяне на кекс с банани и орехи:

рецепти за кексове

За кекса:
2 чаши орехови половинки
1/2 чаша безсолно краве масло, на стайна температура
3/4 чаша светло кафява захар
1/2 чаша бяла кристална захар
3 големи яйца, на стайна температура
3/4 чаша пюре от много узрели банани
1 супена лъжица златен ром
1 1/2 чаши брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
За соса:
7 супени лъжици осолено краве масло
3/4 чаша светло кафява захар
1/2 чаша 35% сметана за разбиване
2 супени лъжици златен ром (по желание)
1/4 чаена лъжица ванилия
За украса:
12 орехови половинки
сол

Начин на приготвяне на кекс с банан и орехи:

рецепти за кексове

За кекса: Загрейте фурната до 180 ° С.
Подгответе тава за кекс, като намажете дъното с масло и го покриете с един кръг от хартия за печене за по-лесно отстраняване. Оставете настрана.
Разстелете орехите върху лист хартия за печене и печете на 1800 °С във фурната, докато станат ароматни, за около 8-10 минути. Извадете ги от фурната (оставяйки фурната включена) и ги оставете да се охладят. След като изстинат, ги смелете в кухненски робот. Оставете настрана.
В голяма купа разбийте с миксер маслото с кафявата и бялата захар, докато се получи светла и пухкава смес (за няколко минути). Добавете яйцата, едно по едно, и разбивайте добре след всяко добавяне. Добавете пюрето от банани и рома и разбийте, за да се комбинират.
В средно голяма купа, смесете заедно брашното, бакпулвера и солта. Добавете към тестото и разбъркайте, докатосъставките станат добре  комбинирани, след това прибавете и смлените орехи. С лъжица пресипете тестото в приготвената форма за кекс.
Печете в предварително загрята на 180°С фурна за 40-45 минути.
Извадете кекса от фурната и го оставете да се охлади в тавата за 10 минути. Прекарайте върха на нож около ръба на кекса и го поставете върху охлаждаща решетъчна поставка, оставяйки пергаментовата хартия непокътната. След като изстине, изхвърлете пергамента и обърнете кекса в подходящ съд.
За соса: В средно голяма тенджера разтопете маслото на средна температура. Добавете  кафявата захар и оставете да заври, като разбърквате от време на време. Разбъркайте сметаната, рома и ванилията вътре и оставете да къкри соса, като се разбърква от време на време, докато се сгъсти леко, на около 5 минути. Опитайте и добавете още малко ром, ако желаете, на вкус. Охладете соса докато остане леко топъл (така ще се сгъсти още и ще остане върху кекса, когато го залеете). Ако направи соса предварително, го съхранявайте в хладилник, докато е необходимо след това отново го затоплете в тенджера или микровълнова печка преди сервиране.
За украса на кекса, поставете 12 орехови половинки в пръстен отгоре на кекса. Ако е необходимо, поръсете с щипка сол.
Сервирайте с леко подсладена бита сметана или лъжичка ванилов сладолед.

Добър апетит!

рецепти за кексове

 

 

източник:seasonsandsuppers.ca