Реклама

Рецепти за зелена салата

рецепти за зелена салата

Тези лесни пролетни рецепти за зелена салата ще внесат порция витамини и фибри на трапезата ви. Освен това са леки и питателни, което ги прави подходящи за слънчевите дни.

Реклама


Разнообразните им съставки ще допаднат на всички, които харесват пилешко месо, скариди, авокадо или сьомга. Има предложения за всеки вкус, така че може да избирате между три интересни предложения, с които ще впечатлите с лекота гостите и семейството си.

Рецепти за зелена салата

рецепти за зелена салата

Първото предложение с рецепти за зелена салата всъщност е толкова хранително и засищащо, че може да се счита не за предястие, а  за основно. Ето как да си приготвите около 6 порции от нея:

Необходими продукти:

  • 700 грама малки пресни картофи
  • 20 броя зелен фасул или аспержи, почистени
  • 1/2 чаша пресен копър, грубо нарязан
  • 1/3 чаша каперси, грубо нарязани
  • ½ чаша майонеза
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • ситно настъргана кора от 1 лимон
  • 1 скилидка чесън, счукана
  • 2 средни или 3 малки зелени салати – измити
  • 500 грама топла пушена сьомга или пушено пиле
  • 2 броя авокадо, разполовени и нарязани на филии

Начин на приготвяне:

Сварете картофите в тенджера с вряла вода за 15-20 минути. Прецедете и ги оставете настрани, за да се охладят. Сложете зеленият фасул или аспержите за 2 минути във вряла вода, прецедете ги и ги измийте със студена вода.

В малка купа смесете половината копър, половината от каперсите, майонеза, лимонов сок, кора от лимон и чесън. Овкусете със сол и черен пипер. По желание прибавете 1-2 чаени лъжички вода, за да стане по-рядък дресинга. Подредете в голяма чиния зелена салата, картофи, зелен фасул или аспержи, пушена сьомга или пушено пиле и авокадо. Полейте с дресинга и поръсете с останалите копър и каперси.

Рецепта за салата ” Волята на дявола”

recepti za zelena salata

Тази рецепта за зелена салата е пикантна и хранителна. Подходяща е за похапване по всяко време на деня – за обяд, междинно похапване или вечеря. Освен това към нея може да изберете и напитка, в съответствие с момента – от силно кафе до бира. Може да приготвите 2 порции салата по следният начин:

Необходими продукти:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 супена лъжица балсамов оцет
  • 1 чаена лъжичка пудра захар
  • 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер на люспи
  • морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус
  • 8 малки гроздови или чери домати, разрязани наполовина
  • малка шепа пресен кориандър или магданоз
  • 1/2 чаша яйчена майонеза
  • 1 супена лъжица сок от прясно изцеден лайм
  • 1/2 чаена лъжичка чили олио (плюс допълнително по желание)
  • 1/4 чаена лъжичка пушен сладък червен пипер
  • 3 малки колбаса, нарязани на парчета под ъгъл
  • 2 зелени салати, измити и накъсани
  • 2 броя авокадо, обелени и нарязани на парчета
  • 1 малка люта червена чушка, нарязана на ситно
  • 1 лайм
  • 4 яйца
  • 6 филийки чабата

Начин на приготвяне :

Загрейте фурната на  150˚C и подгответе малка тава с лист хартия за печене на дъното.  Подредете в нея доматите с отрязаната страна нагоре и ги напръскайте равномерно с оцет, захар и чили люспи. Овкусете със сол и черен пипер и ги печете в продължение на 70 минути, докато омекнат.

В малка купа смесете подготвените майонеза, лимонов сок, чили и пушен червен пипер и разбъркайте добре.  Овкусете със сол и черен пипер. Сложете малка тенджера с вода и сварете яйцата или ги счупете и пригответе на очи. Включете грила и изпечете хляба за по една минута от всяка страна и колбасите. В чиниите за салатата започнете да подреждате – авокадо, домати, зелена салата, наденички, яйца, печен хляб, магданоз или кориандър и лют червен пипер. Поръсете с дресинг и сервирайте с допълнително морска сол и прясно смлян черен пипер и лимон.

Салата “Гала” с пикантен дресинг

recepti za zelena salata

Тази изключителна рецепта за зелена салата с пилешко месо, авокадо, скариди, манго и пикантен фъстъчен дресинг ще задоволи и най-изтънчените вкусове. Перфектна е за обяд или вечеря, като компания на чаша бяло вино. Може да си приготвите 6-8 порции по следният начин:

Необходими продукти:

  • 16 кралски скариди, обелени, но опашките оставени
  • 1 супена лъжица оризово олио
  • 1/4 чаена лъжица сусамово олио
  • 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер на люспи
  • 7 шепи листа от зелена салата
  • 2 броя пушени или печени пилешки гърди
  • 2 броя авокадо, нарязано на клинове
  • 2 броя манго, нарязани на филийки
  • 1 червена люта чушка, почистена и нарязана
  • 2 стръка пресен лук, нарязани
  • 1/2 чаша пресен кориандър, грубо нарязан
  • 1/2 чаша нарязани печени фъстъци или макадамия

За дресинга:

  • 1/2 чаша  фъстъчено масло
  • 2 супени лъжици вряла вода
  • 2 супени лъжици сладък чили сос
  • 1 супена лъжица соев сос
  • 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер на люспи
  • 2 чаени лъжици рибен сос
  • 1/2 чаша кокосово мляко
  • сок и настъргана кора от 1 лайм
  • по желание допълнително лайм, нарязан на парчета

Начин на приготвяне:

В тиган загрейте оризовото и сусамовото олио, сложете вътре скаридите и поръсете с чили люспите и гответе за по една минута от всяка страна. Извадете готовите розови скариди в чиния.

Нарежете пилешките гърди на хапки.

Пригответе дресинга, като смесите добре всички съставки за него в малка купа. Фъстъченото масло разтопете на водна баня.

Започнете да асамблирате салатата. В чиния подредете съставките й, като завършите с поръсване на зелен лук, кориандър и ядки. Полейте с дресинг и сервирайте.

Добър апетит!

recepti za zelena salata

източник:fromthekitchen.co.nz

Може да харесате и..


Реклама