Реклама

Реване с маково семе и крем

revane

Ако обичате традиционните български сладкиши и не искате да прекарвате прекалено много време в кухнята, тази рецепта за реване ще ви изненада. Основната идея е българска, но е модернизирана и обогатена с добавянето на маково семе и крем. Дори и да сте опитвали от напоения със сироп десерт, малко хора познават вкуса му в съчетание с крем. Време е и вие да се докоснете до него. Зарадвайте семейството и приятелите си с нещо леко и приятно на вкус. Ще допадне на приятелките ви по време на съботното ви следобедно кафе.

Продукти и начин на приготвяне на българско реване

Преди започването на каквито и да е приготовления относно рецептата за реване, запишете си необходимите продукти и се запътете към най-близкия магазин.

1 и 1/2 – 2 ч.ч. брашнo
3 бр. яйца
1 ч.ч. маково семе
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
10 г бакпулвер
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. грис
1 ванилия

За крема:
5 с.л. захар
2 с.л. брашно (с връх)
2 с.л. меко крема сирене
3 ч.ч. прясно мляко

За сиропа:
сокът от 1/4 бр. лимон
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода

Как се приготвя реване с маково семе и крем?

Започвайки с приготовленията на вашето реване, трябва първо да се справите със сиропа. Смесете захарта и водата и ги оставете да се варят за 15 минути. Прибавете към него лимоновия сок и го оставете на стайна температура за известно време да изстине.
Докато чакате нормализирането на температурата на сиропа, можете да се заемете със сместа за реването. Разбийте с миксер яйцата и захарта. Ще са ви нужни 7-8 минути, в зависимост от скоростта може и 10 мин. След това добавете олиото, а след него и млякото. Смесете грисът с маковото семе. Към тях се добавят смесените брашно, ванилия и бакпулвер. Сухите съставки се смесват с течните. Разбъркайте добре.  Бъркайте до получаването на смес, подобна на сусамов тахан. Намазнете тава и изсипете сместа в нея. Ще ви е достатъчна такава с размер 25 х 35 см. Изгладете и изравнете изсипаното съдържание. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, до златисто. След като е готов сладкиша го извадете и го оставете леко да изстине. След това го залейте със студения сироп.
За да приготвите крема, трябва да смесите 2 ч.ч. от млякото заедно със захарта и да ги нагреете на котлона. Третата чаша мляко се разбърква с брашното до получаване на гладка смес. Добавете към вече сгорещеното мляко и го варете докато се сгъсти. Нужно е да бъркате постоянно, за да не станат бучки. Когато консистенцията е достатъчно гъста, добавете крема сиренето и го пасирайте.
След като реването е поело напълно сиропа, се залива с леко изстиналия крем. Слага се за няколко часа в хладилника, за да стегне. Поръсете с маково семе.

Може да харесате и..


Реклама