Рецепти

Салата от варени картофи, сушени домати и Каламата

recepta za salata ot vareni presni kartofi susheni domati maslini kalamata

Ако търсите да ранообразите лятното си меню, то тази рецепта за салата от варени картофи, сушени домати и Каламата ще бъде чудесен и вкусен начин, на който ще се зарадват вашите близки. Тази лесна рецепта не отнема много време за приготвяне, което да прекарате в кухнята. Лятото и жегата стремглаво ни карат да избягваме допълнителната топлина на печката. Така че ако разполагате с кратко време и желание за бърза вечеря, то тази различна салата от варени картофи и сушени домати може да се приветства с голяма усмивка.  Ето и начинът й на приготвяне:

Рецепта за салата от варени картофи, сушени домати и маслини Каламата

recepta za salata ot vareni presni kartofi susheni domati maslini kalamata

За картофената салата:

1 кг пресни малки картофи, хубаво измити
3/4 чаша (или цял среден буркан) нарязани сушени домати
1/2 чаша маслини Каламата
4 варени яйца
4 стръка пресен лук
кора от лимон
Шепа пресен босилек или розмарин

За дресинга:

4 супени лъжици олио от бурканчето със сушените домати
2 супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица дижонска горчица
1/4 чаша каперси, изцедени, изплакнати и нарязани
2 малки глави лук шалот, нарязани
3 скилидки чесън
1/2 чаена лъжичка черен пипер, прясно смлян

recepta za salata ot vareni presni kartofi susheni domati maslini kalamata

Начин на приготвяне:

Поставете картофите в голяма тенджера и я напълнете с вода, докато облее всички картофи. Оставете ги да заврят, след това намалете огъня до средна степен и оставете картофите да къкрят за около 15 минути. Пробвайте с вилица дали са готови. Изцедете ги и ги оставете настрана да изстинат добре.

За да направите дресинга в малка купа разбъркайте олиото от сушените домати, лимоновия сок и горчица. Добавете каперсите, лука шалот, чесъна и черения пипер. Смесете добре всички съставки.

Поставете картофите в голям съд, в който искате да поднесете салатата. Добавете сушените домати, маслините, нарязаните яйца, пресния лук и лимоновата кора. Облейте с дресинга и леко разбъркайте. Покрийте съда с фолио и го поставете в хладилника за няколко часа. Когато сте готови да сервирате, подправете картофената салата с пресен босилек или розмарин.

Източник: Foolproofliving.com