Рецепти

Салати с авокадо

салати с авокадо

5 интересни рецепти за салати с авокадо.

Всички обичат да похапват леки и пълни с витамини пресни салати. Здравните експерти препоръчват всекидневната консумация на авокадо, а за да го правите, са ви нужни разнообразни авокадо рецепти. Има много причини да се вслушате в съветите на специалистите, защото авокадото помага на черния дроб за производството на глутатион, който е смятан за най-главния антиоксидант от всички здравни експерти. Освен това, то има високо съдържание на естествен витамин Е, който също е мощен антиоксидант и помага за предотвратяването на рак. Авокадото също така е с високо съдържание на лесно асимилиран растителен протеин, както и на лутеин, мононенаситена олеинова мастна киселина и магнезий, участващ в над 300 метаболитни процеса в тялото. И ако това не е достатъчно, авокадото подобрява функцията на мозъка, прави ни по-бдителни и психически по-бързи, подобрява здравето на сърцето за насърчаване на по-добър приток на кръв и понижаване на кръвното налягане.
Въоръжени с тази информация, вероятно нямате търпение да опитате повече рецепти с авокадо, а ние ви предлагаме 5 свежи авокадо салати, които може да похапвате по всяко време.

Салати с авокадо

Салата с картофи и авокадо

салати с авокадо

Любимите на всички рецепти с картофи намират място и тук. Тази лесна за приготвяне картофена салата с майонеза и авокадо е засищаща и идеална за гости. Подготовката отнема около 15 минути. Ето как да си направите 8-10 порции от нея:

Необходими продукти за салата с авокадо и картофи:

1,5 кг червени картофи, нарязани на четвърт

супени лъжици  ябълков оцет
1 1/4 чаши кисело мляко или майонеза
1 супена лъжица дижонска горчица
1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
4 твърдо сварени яйца, обелени и нарязани на кубчета
2 броя средно голямо  авокадо, обелени, без костилка и нарязани на кубчета
половината от малък червен лук, обелен и тънко нарязан (или нарязан на кубчета)
1/2 чаша нарязана целина
1/4 чаша нарязан пресен кориандър

сол на вкус
незадължителни гарнитури: щипка чили на прах, допълнително нарязан пресен магданоз, допълнително черен пипер

 Начин на приготвяне:

салати с авокадо

Поставете картофите на дъното на голяма тенджера. Напълнете тенджерата със студена вода, докато достигне 2-3 сантиметра над картофите, след това добавете една супена лъжица сол във водата.
Загрейте картофите на силен огън, докато водата заври. След това намалете огъня до среден и оставете да къкри за 15-20 минути или докато картофите са се сварили.
Свалете от огъня и ги прецедете от водата. Тогава, след като картофите са охладени в продължение на няколко минути, извадете и изхвърлете картофените люспи. Нарежете картофите на малки парчета и ги  поръсете с оцет. Заделете на страна.
В голяма купа, разбъркайте заедно кисело мляко (или майонеза), дижонска горчица и черен пипер, докато станат добре комбинирани.
Добавете нарязаните на кубчета картофи, твърдо сварените яйца, авокадото, червения лук, целината и магданоза за купата за смесване. След това много внимателно разбъркайте картофената салата, докато всички съставки се смесят и получат равномерно покритие с кисело мляко.
Гарнирайте с опционалните гарнитури, ако е необходимо.
Сервирайте веднага. Или покрийте салатата с пластмасова обвивка, така че пластмасата напълно да докосва горната част на салатата без никакви въздушни мехурчета. Съхранявайте в хладилник в продължение на 2 дни. (Авокадото може да стане кафяво леко след няколко часа, но все още ще бъде безопасно и вкусно за ядене.)

Азиатска салата с авокадо и пилешко

салати с авокадо

Второто предложение за рецепти с авокадо е доста засищащо и подходящо за идея за вечеря. Тази рецепта за салата е пълна с пресни съставки и пикантно пилешко месо и поръсена отгоре с кремообразен сусамово-джинджифилов винегрет.

Необходими продукти за 4-6 порции салата с авокадо и пилешко:

За салатата:

2 обезкостени пилешки гърди без кожа, изпечени на скара и нарязани
1 глава зелено зеле, тънко нарязано
1 голямо авокадо, обелено, без костилка и тънко нарязано
1 чаша настъргани моркови
2/3 чаша грубо нарязан пресен кориандър на листа
1/3 чаша препечени и нарязани или филирани бадеми
1/3 чаша тънко нарязан зелен лук
1 супена лъжица препечен сусам
1 доза кремообразен сусамово-бадемов дресинг (виж по-долу)

За дресинга:

1/3 чаша бадемово мляко

сусамово масло

1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах
(По желание) 1 чаена лъжичка Sriracha

 Начин на приготвяне:

салати с авокадо

Овкусете месото със зехтин, сол и черен пипер, а след това го сложете на грила, за да се изпече. По желание може да направите пилешкото още по-вкусно и ароматно, като го оставите в марината за поне 15 минути преди печене. Марината може да направите, като комбинирате следните съставки:

1/4 чаша соев сос
2 супени лъжици студено пресован зехтин
2 супени лъжици оризов винен оцет
2 супени лъжици джинджифил  на прах
1 чаена лъжичка препечено сусамово масло

За да направите дресинга: Смесете и разбъркайте всички съставки в малка купа. Използвайте веднага или поставете в контейнер с капак хладилник за по-късно, но не за повече от един ден.

За да направите салатата:В голяма купа сложете всички продукти за салата и ги разбъркайте. Поръсете с дресинг и сервирайте веднага.

Салата с червено цвекло, авокадо и портокал

салати с авокадо

Ако обичате салати с червено цвекло и интересен вкус, значи тази ще ви допадне. Освен, че съдържа много полезни съставки, тя има много приятен вкус. Приготвянето й отнема само 10 минути. Ето как да си направите 2-4 порции от нея:

Необходими продукти:

За салатата:

4 чаши листни зеленчуци ( къдраво зеле/ манголд / рукола / спанак микс)
3 малки портокали, обелени и нарязани на кръгчета
1 авокадо, обелено, без костилка и нарязано на кубчета
1 голям морков, обелен и настърган
1 малко червено цвекло, обелено и  настъргано
1/2 чаша натрошено фета или козе сирене
1/4 чаша препечени тиквени семки
1/3 чаша бял балсамов винегрет (виж рецептата по-долу)

За винегрета:

1/2 чаша студено пресован зехтин
1/4 чаша балсамов оцет (или “бял” балсамов оцет)
2-3 супени лъжици мед или агаве
1/2 чаена лъжичка морска сол
1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
1/4 чаена лъжичка италианска подправка

Начин на приготвяне:

салати с авокадо

 За да направите винегрета: Смесете всички съставки и разбъркайте за около 30 секунди, за да се смесят добре.

За да направите салатата: Сложете всички съставки за салатата в голяма купа, полейте с винегрета и овкусете със сол. Сервирайте веднага.

Салата с авокадо и рукола

салати с авокадо

Тази салата с рукола, авокадо и грозде е свежа и лека. Тя е перфектната гарнитура, която се приготвя само за 10 минути. Балсамовият винегрет й придава неочакван вкус, който трябва да се опита.

Необходими продукти за 2-4 порции салата:

За салатата:

6 чаши прясна рукола
2 чаши разполовини зърна от грозде без семки, червени или зелени или комбинация от двата цвята
1 авокадо, обелено, без костилка и нарязано на кубчета
1/2 чаша натрошено козе сирене
1/2 чаша нарязани печени орехи
половин малка глава червен лук, обелен и тънко нарязан
балсамов винегрет (виж съставките по-долу)

За балсамовия винегрет:

1/3 чаша студено пресован зехтин
3 супени лъжици бял балсамов оцет (или традиционен балсамов оцет)
2 супени лъжици мед или нектар от агаве
1/4 чаена лъжичка морска сол
1/8 чаена лъжичка прясносмлян черен пипер

 Начин на приготвяне:

салати с авокадо

 За да направите винегрета: Смесете всички съставки и разбъркайте за около 30 секунди, за да се смесят добре.

За да направите салатата: Сложете всички съставки за салатата в голяма купа, полейте с винегрета и овкусете със сол. Сервирайте веднага.

Салата с авокадо, зеленчуци и хрупкави нудели

салати с авокадо

Последното предложение за салати с авокадо е доста интересно. Това е рецепта за хрупкава салата с азиатски къдрави нудели, ядки и зеленчуци, която отнема само 10 минути за приготвяне. Тя е сладка, ароматна и много вкусна. И ,разбира се, питателна. Ето как да си приготвите 8 порции от нея:

салати с авокадо

Необходими продукти:

За салатата:

450 грама зеле с моркови, нарязани на ситно (може и готов пакет)

2 пакета нудели

1 чаша обелени и сварени олющени соеви ядки
1 авокадо, обелено, без костилка и нарязано на кубчета
1 манго, обелено, без костилка, и настъргано (или нарязани на кубчета)
1/2 чаша тънко-нарязани бадеми
1/2 чаша тънко нарязан зелен лук
Азиатски меден винегрет (виж съставките по-долу)

За винегрета:

2/3 чаша растително масло
1/3 чаша мед (или агаве, ако искате да направите рецептата веган)
1/3 чаша оризов винен оцет
2 супени лъжици соев сос
1/4 чаена лъжичка сусамово масло
щипка сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

салати с авокадо

За да направите винегрета: Излейте всички продукти и разбъркайте добре, за да се комбинират.

За да направите салатата: Загрейте фурната до 200 градуса. Разпределете натрошените нудели и нарязаните бадеми върху хартия за печене и разбъркайте леко, за да се съчетаят. Печете в продължение на около 5 минути или докато бадемите и нуделите станат леко препечени и златисти. Премахнете хартията за печене и разбъркайте сместа добре. След това я върнете във фурната и печете за още 3 минути. Дръжте много отблизо сместа, така че да не изгори. Извадете и оставете настрана.

Добавете съставките за салатата (включително винегрета) заедно в голяма купа и разбъркайте, докато станат добре комбинирани.

Сервирайте веднага или покрийте в съд и съхранявайте в хладилник до 3 дни.

Добър апетит!

салати с авокадо

 

 

източник:gimmesomeoven.com