Реклама

Салати за Коледа

салати за Коледа

Зимния сезон ни предлага няколко чудесни зеленчуци, които е време да включим в своите салати за Коледа. Между сезонните витаминозни храни са цвеклото и тиквата.

Реклама


В тези салати ще добавим и ядки, за да стане по-интригуващ и нестандартен вкуса им. Погалете небцето си с вкусни и витаминозни храни на празничната трапеза.

Салати за Коледа

салати за коледа

Салата с тиква и цвекло

Преценете количеството на тиквата и цвеклото според броя на хората, които ще сте на масата, но двата зеленчука трябва да са в равни пропорции.

 Необходими продукти:

тиква, обелена и нарязана на кубчета
червено цвекло, обелено и нарязано на кубчета
3 супени лъжици зехтин
1- 1/2 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици канела
1 супена лъжица чист кленов сироп *
За сервиране:
кора на 1 портокал, по желание
сух риган
печени орехи
шам-фъстък

Начин на приготвяне на салата с тиква и цвекло:

1. Загрейте фурната до 180 градуса.
2. Обелете и нарежете тиквата и цвеклото в кубчета.
3. Поставете ги в купа за салата и добавете олио, сол, канела и кленов сироп. Разбъркайте добре, използвайки ръцете си и или лъжици за салата. Уверете се, че зеленчуците са равномерно овкусени.
4. Поставете зеленчуците в тава за печене, която предварително сте покрили с пергамент.
5. Печете около 40 до 50 минути, като ги разбърквате от време на време.
6. Когато са се запекли леко, извадете от фурната и ги поръсете с изсушен риган, портокалови кори и добавете още сол, ако е необходимо.
7. Сервирайте се поръсени  печени орехи и шам фъстък.

Салата с черен ориз, тиква, картофи, боровинки, годжи бери, слънчоглед и тиквени семки

салати за коледа

Салати за Коледанеобходими продукти за салата с ориз, тиква, боровинки и ядки (за 2 порции):

1 малка тиква, нарязана на парчета
1 голям сладък картоф, обелен и нарязан на парчета
150 гр черен ориз
100 гр смесени тиквени семки, слънчогледови семки и лененото семе
няколко листа босилек
50 мл кленов сироп
50 мл зехтин
50 гр сушени боровинки
50 гр годжи бери
1 чаша топла вода
сол и черен пипер
прясно настъргано индийско орехче

Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180 ° C.
2. Сварете ориза в солена, вряща вода, като внимавате да не го преварите.
3. Разбъркайте с няколко супени лъжици зехтин екстра върджин.
4. Прибавете нарязаната тиква с 2 супени лъжици растително масло. Добавете сол, черен пипер и четвърт чаена лъжичка индийско орехче.
5. Изсипете тиквата в тава и печете във фурната за 20-25 минути или докато придобие златист цвят.
6. Прибавете 50 мл зехтин и кленов сироп. Разбъркайте добре заедно с картофа. Добавете сол и една четвърт чаена лъжичка индийско орехче.
7. Проверявайте картофите по време на готвене и леко ги разбърквайте от време на време.
8. Накиснете годжи берито в чашата гореща вода за 5 минути, след това ги изсушете.
9. Смесете ориза в купа със семената, годжи берито, боровинките, печената тиква и картофа.
10. Сервира се с листа от босилек и щипка прясно настъргано индийско орехче.

Салата с круша, нар и спанак

салати за коледа

Салати за Коледанеобходими продукти за салата с круша, нар и спанак:

2/3 чаша нарязани ядки или печени орехи
3/4 чаша зрънца от нар
30 гр сирене фета
1/2 чаша сушени боровинки
2 узрели круши, нарязани
200 гр спанак
За дресинга:
1/4 чаша ябълков оцет
3 супени лъжици зехтин
1 1/2 супена лъжица мед
1 чаена лъжичка горчица
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки в купа за салата. Разбъркайте добре. Сервирайте веднага.

Може да харесате и..


Реклама