Реклама

5 рецепти за летни салати

рецепти за летни салати

Тези 5 рецепти за летни салати предлагат лесен и различен начин за приготвяне на любимите леки и здравословни предястия – под формата на спирали.

Реклама


Този метод може да превърне всеки салатен зеленчук в дълги и тънки лентички, които напомнят спагети, но за разлика от тях са хрупкави и свежи. Ето как да впечатлите всички около масата, като сервирате салата с обикновени и често срещани продукти, която да изглежда по различен и интересен начин.

5 рецепти за летни салати

Мароканска салата с моркови, кориандър, печени кедрови ядки фета

рецепти за летни салати моркови фета ядки

Продукти за салатата:

– 5 големи моркова – обелени и настъргани на ленти

– 1/3 чаша печени кедрови ядки

– 1/4 чаша кориандър, леко накъсан

– 1/3 чаша натрошено фета сирене

– 1/3 чаша студено пресован зехтин

– 1/4 чаша винен оцет

– 1 с.л. кимион

– 1 ч.л. червен пипер

– 1 ч.л. кориандър

– 1 ч.л. препечени семена от копър

– 1 с.л. сол

– щипка лют червен пипер

Начин на приготвяне:

В малка купичка смесете оцета и подправките. Разбъркайте и бавно прибавете и зехтина към дресинга. Излейте го върху морковите и разбъркайте. Поръсете отгоре с кедровите ядки, сиренето фета и кориандъра. Охладете салатата за 30 минути, преди сервиране.

Салата от краставици и репички с дресинг от Мисо и сусам

рецепти за летни салати краставици репички

Продукти за салатата:

– 1 голяма краставица без семки, нарязана на тънки и дълги спирали в желана форма

– 3-4 големи репички, нарязани на тънки шайби

– 1 с.л. черни сусамови семена

– 1 с.л. бяла паста Мисо ( традиционна японска подправка )

– 1 с.л. соев сос

– 4 с.л. мед

– 2 с.л. сусамово олио

– 1/4 с.л. люспи от чили

– 1/3 чаша + 1 с.л. оризов оцет

– 1/2 чаша вода

– 2 с.л. сок от лайм

– 2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

В малка тенджера сложете водата, 1/3 чаша оризов оцет и 3 с.л. мед и сол и оставете сместа на котлона, докато заври. След това изключете котлона и оставете консистенцията да се охлади, а след това прибавете към нея лимоновия сок. Сложете репичките в херметически контейнер и излейте течността отгоре. Затворете с капак контейнера и го поставете в хладилника за около 2 часа.

В купа смесете пастата Мисо, соевия сос1 с.л. мед, 1 с.л. оризов оцет, чили люспите и сусамовото олио. Разбъркайте и изсипете върху краставиците. Добавете репичките и поръсете със сусамовите семена.

Салата от червено цвекло с козе сирене, грозде и естрагон

рецепти за летни салати цвекло козе сирене

Продукти за салатата:

– 450-500 гр. червено цвекло – обелено и нарязано на ленти

– 1 1/2 чаша зелено грозде

– 3 стръка естрагон плюс още за украса

– 1/2 чаша натрошено козе сирене

– 1/3 чаша + 1 с.л. студено пресован зехтин

– 1/4 чаша бял оцет

-1 ч.л. сол

– 1/2 ч.л. смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. На дъното на малка тавичка сложете лист хартия за печене, излейте равномерно 1 с.л. зехтин и сложете гроздовите зърна. Овкусете с щипка сол и печете за 12-15 минути. Извадете след това и оставете гроздето да се охлади.

В тенджера с подсолена вода на котлона бланширайте цвеклото, като го изсипете във врящата течност за 2-3 минути. Прецедете и измийте със студена вода.

В малка купичка смесете 1/3 чаша зехтин, оцет, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и излейте дресинга върху цвеклото. Добавете гроздовите зърна и натрошеното козе сирене. Украсете с листа естрагон преди сервиране.

Карбонара с тиквичка

рецепти за летни салати тиквички карбонара

Необходими продукти:

– 500 гр. жълти тиквички, настъргани на дълги ленти

– 1/2 с.л. студено пресован зехтин

– 1 чаша Панчета или бекон, нарязан на малки кубчета

– 2-3 скилидки чесън, обелени и пасирани

– 1/2 чаша настърган Пармезан

– 2 яйца, леко разбити

– сол и черен пипер на вкус

– пресен магданоз за украса

Начин на приготвяне:

В голям тиган загрейте 1/2 с.л. зехтин на средно висока температура. Сложете кубчетата Панчета или бекон и сотирайте за 5-7 минути, докато добие кафеникав цвят. Междувременно разбийте яйцата с Пармезана. Прибавете чесъна в тигана и сотирайте за 30-60 секунди. Прибавете тиквичките и сотирайте за 2-3 минути. Махнете тигана от огъня и сложете яйцата с Пармезан. Разбъркайте и сервирайте с пресен магданоз за украса.

Ленти от тиквички с песто и печени домати

рецепти за летни салати тиквички домати

Продукти за салатата:

– 500 гр. тиквички, настъргани на ленти

– 480 гр. чери домати

– 3-4 стръка розмарин

– 2-3 скилидки чесън – обелени и нарязани на ситно

– 1/4 чаша и 2 с.л. студено пресован зехтин

– 1 1/2 чаша къдраво зеле, накъсано на парчета

– 1 чаша босилек

– 1 с.л. пресен сок от лимон

– 1/4 чаша печени кедрови ядки

– 1/2 чаша настърган Пармезан + допълнително за гарниране

– 1 ч.л. люспи червен пипер

– 1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.  На дъното на малка тавичка сложете лист хартия за печене, излейте равномерно 1 с.л. зехтин и сложете доматите, клонките розмарин и чесъна. Печете за 15 минути. Отделете изпечения чесън за пестото.

В кухненски робот смесете къдравото зеле, босилека, печения чесън, кедровите ядки, лимоновия сок, Пармезана, люспите червен пипер и солта. Пасирайте и бавно излейте 1/4 чаша зехтин към сместа. Пестото е готово, когато консистенцията добие еднородна текстура.

Загрейте голям тиган с 1 с.л. зехтин на средно висока температура. Прибавете тиквичките и сотирайте за 3-4 минути. Прибавете доматите и пестото и разбъркайте. Сервирайте с допълнително Пармезан за украса.

Може да харесате и..


Реклама