Салати

Рецепта за салата с паста

recepta za salata s pasta

Рецепта за салата с паста, свежо авокадо и хрупкав бекон, леко поръсени с пармезан, която отнема само 20 минути за приготвяне. А най-хубавото е, че ястието може да се сервира топло или студено, така че няма опасност да сгрешите. Прясно изцеденият лимонов сок ще запази зеленината на авокадото, така че може да я направите 1-2 часа предварително. Това прави храната перфектна за избор за пикник.

Рецепта за салата с паста – продукти и начин на приготвяне

recepta za salata pasta

За да направите около 6 порции салата, ще имате нужда от следните съставки:

– 340 грама паста фусили

– 4 парчета бекон – нарязани на кубчета

– 2 броя авокадо – без костилка, обелени и нарязани на кубчета

– 2 домата, нарязани на кубчета

– 1/3 чаша червен лук, нарязан на кубчета

– 1/4 чаша пресни листа от босилек

– 1/4 чаша прясно настърган пармезан

– 1/4 чаша зехтин

– 2 с.л. или повече прясно изцеден лимонов сок

– 1 с.л. настъргана лимонова кора

– Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

 

Ето и инструкциите за приготвяне на тази лесна рецепта за салата с паста:

В голяма тенджера сварете пастата според указанията върху опаковката. Измийте готовите фусили със студена вода и ги прецедете.

Загрейте голям тиган върху котлона на средно висока температура и изпържете бекона за около 6-8 минути, докато стане кафяв и хрупкав. Когато стане готов го сложете в чиния, покрита с два листа кухненска ролка, за да се отцеди от мазнината.

В голяма купа смесете готовата паста, бекона, авокадото, доматите, лука и босилека. Поръсете отгоре с пармезан, зехтин, лимонов сок, лимонена кора, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

Сервирайте салатата топла или студена, по желание, поръсена  с малко пармезан.

Добър апетит!