Реклама

Торта за Коледа

торта за Коледа

Подобна торта за Коледа ще направи обстановката в дома ви и трапезата наистина празнична. И макар да изглежда внушително и като част от декорацията на външен вид, тя е не по-малко вкусна и от вътре.

Реклама


С меки блатове и аромат на джинджифил, глазура от крема сирене и захаросани червени боровинки, тя ще се превърне в звездата на вечерта.

Торта за Коледа – звездата върху трапезата

торта за Коледа

Сухата подправка за джинджифилов хляб, която ще се получи от съставките в рецептата ще стане повече, отколкото ще ви бъде нужна за тази торта. Но излишното количество може да съхраните в затворен буркан и да използвате за друг коледен сладкиш или сладки.

За джинджифилова подправка микс:

 – 4 ч.л. канела
– 4 ч.л. джинджифил на прах
– 3 ч. л. прясно смлян кардамон
– 3 ч. л. прясно смлян карамфил

За тортата:

 – 270 грама брашно
– 1 ч. л. сода за хляб
– щипка сол
– 4 ч.л. джинджифилова подправка микс
– 1/2 ч.л. настъргана  портокалова кора (може да се пропусне)
– 2 големи яйца
– 100 гр  мусковадо захар (или светло кафява захар)
– 100 мл  тръстиков сироп
– 125 грама масло
– 100 мл сметана (около 35-40% масленост)
– 150 мл мляко

За захаросаните боровинки:

 – 2 шепи пресни боровинки

– 1 яйчен белтък

 – кристална захар за овалване

За глазурата:

– 150 гр. краве масло, меко
– 180-210 г (1 1/4 – 1 1/2 чаши) пудра захар
– 200 гр. крема сирене, охладено

Начин на приготвяне:

торта за Коледа

За приготвяне на блатовете на Коледната торта:

  1. Загрейте фурната на 175°C. Подмажете с масло и поръсете с брашно дъното на три тави с размер 15 cm и ги оставете на страни.
  2. Смесете брашното, содата, солта, портокаловата кора и джинджифиловата подправка в купа и оставете на страни.
  3. Разбийте яйцата и захарта за 3-4 минути, докато се получи пухкава бяла смес, а след това прибавете и сиропа.
  4. Разтопете маслото в тенджера, а след това прибавете вътре млякото и сметаната.
  5. Прибавете сухата и маслената смес към яйчената.
  6. Полученото тесто разделете на три равни части във всяка тава и печете блатовете 25-30 минути.
  7. Готовите блатове оставете да се охладят за 15 минути, а след това ги поставете върху решетка, за да изстинат.

торта за Коледа

За приготвяне на захаросаните плодове за украса:

  1. Потопете боровинките в разбития белтък, а след това ги оставете върху лист хартия за печене.
  2. Оваляйте ги в захар и ги оставете са изсъхнат за 30 минути.

За приготвяне на глазурата:

  1. Разбийте маслото с миксер за около 2 минути.
  2. Прибавете пудрата захар и продължете да разбърквате за още 5-6 минути, докато се получи пухкава и бледа консистенция.
  3. Сложете и крем сиренето и разбъркайте още малко.

Ако искате да се получи възможно най-бял цвят, сложете на върха на клечка за зъби синя сладкарска боя в глазурата и започнете с тази доза, а при нужда добавете още.

Подреждане на самата торта за Коледа:

  1. Поставете първия блат върху красива плоска чиния и върху него размажете с домакинска шпатула дебел слой глазура.
  2. Повторете същото с втория. Подредете и трите блата, като най-отгоре се постарайте да размажете равномерно и гладко по-тънък слой от глазурата. Поставете тортата в хладилника за 10-20 минути, за да стегне.
  3. Декорирайте отгоре със захаросаните плодове. По желание аранжирайте със зелени клонки.

торта за Коледа

Може да харесате и..


Реклама