Реклама

Веган рецепти

веган рецепти

Предлагаме ви три лесни и вкусни веган рецепти, които са подходящи за студените дни.  Тези постни ястия ще ви заредят с енергия и сили. Топла италианска зеленчукова супа, пикантно супер питателно блюдо без месо и зимна плодова салата – изобилие от източници на витамини, минерали и полезни фибри.

Реклама


Освен че ще ви заситят, тези храни ще спомогнат за подсилване на имунната система и ще ви дадат нови идеи за обяд или вечеря.

Веган рецепти

Суперхрана с киноа

веган рецепти

В една купа от това лесно за приготвяне  ястие с киноа има много пресни супер зеленчуци и винегрет със сусам. Хрупкавите бадеми придават още повече удоволствие към всяка хапка. То е питателно и полезно. Подготовката отнема 10 минути, а приготвянето – 20. Ето как да си направите 4 порции:

Необходими продукти :

 – 6 чаши готова киноа

 – 1 средно – голяма глава броколи –  съцветията са отделени и са с големина на хапка

 – 2 чаши замразени обелени олющени соеви ядки

 – 4 чаши нарязано къдраво зеле

 – 1 авокадо – почистено и нарязано на резени

 – 1/2 чаша люти бадеми

 – препечен сусам или семена от чиа за гарниране

За винегрета :

 – 1/3 чаша растителна мазнина или рапично масло

 – 1/4 чаша оризов винен оцет

 – 1 с.л. мед или агаве

 – 2 ч.л. соев сос

 – 1/4 ч.л. сусамово олио

 – щипка сол и смлян черен пипер

Начин на приготвяне :

В тенджера с вряща вода пуснете броколито за 1-2 минути, докато омекне, но остане ярко зелено. Отделете го в чиния и във водата пуснете соевите вдки за 5 минути. След това ги извадете в чинията с броколи.

Смесете съставките за винегрета.

В голяма купа сложете къдравото зеле и полейте с 2 с.л. от винегрета. С ръце объркайте добре за 1-2 минути, докато стане тъмно зелено и меко.

Готовата киноа разделете по равно в 4 купи.  Отгоре разпределете и равни количества от броколито, соевите ядки, авокадото, зелето и бадемите. Поръсете отгоре всяка порция с винегрет и препечен сусам или семена от чиа. Сервирайте ястието топло.

Веган рецепти – италианска супа

веган рецепти

Тази супа с леща се приготвя лесно, не съдържа глутен, а само най-добрите италиански аромати. Подготовката й отнема около 15 минути, а приготвянето – 40. За 8-10 порции от нея ще ви бъдат нужни следните съставки :

Необходими продукти :

 – 1 с.л. студено пресован зехтин

 – 2 чаши бял лук –  нарязан на кубчета ( около 1 глава )

 – 1 чаша моркови – нарязани на кубчета ( около 2 моркова )

 – 1 чаша целина – нарязана на кубчета ( около 2 глави без перата )

 – 4 скилидки чесън – обелени и смачкани

 – 7-8 чаши зеленчуков или пилешки бульон

 – 1 чаша измита червена леща

 – 1 кутия нарязани домати без люспи ( окол 2 чаши )

 – 2 броя дафинов лист

 – 1/4 ч.л. суха мащерка

 – 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер

 – щипка едро смлян червен пипер

 – 2 чаши грубо нарязано зеле / лапад

 – топинг по желание – настърган пармезан, пресен босилек или магданоз

Начин на приготвяне :

В голяма тенджера на средно-висока степен на котлона запържете морковите, лука и целината за около 6-7 минути, като разбърквате периодично. Прибавете и чесъна и сотирайте за още 1-2 минути.

Прибавете бульона, лещата, доматите, мащерката, черния, червения пипер и дафиновия лист и разбъркайте. Изчакайте сместа да заври, а след това намалете котлона и покрийте с капак. Оставете да къкри 25-30 минути.

Изсипете вътре и зелето и оставете за още 5 минути или докато омекне.

Опитайте на вкус и при нужда добавете още сол и черен пипер. Извадете дафиновите листа.

Сервирайте супата топла с топин по желание.

Веган рецепти – зимна плодова салата

веган рецепти

Тази лесна за приготвяне плодова салата съдържа няколко сезонни съставки, които са натурални и веган, както и без глутен.  Освен че е изключително вкусна и ароматна, тя изглежда чудесно върху трапезата. Ето как да си я приготвите :

Необходими продукти :

 – 5 броя киви – обелени и нарязани на шайби

 – 3 броя клементини, портокали или мандарини – обелени и разделени на парчета

 – 2 банана – обелени и нарязани на шайби

 – 2 круши – почистени и нарязани на кубчета

 – 2 жълти ябълки – почистени и нарязани на кубчета

 – 2 с.л. нарязана свежа мента

 – 1 с.л. пресен лимонов сок

 – 1 с.л. мед или агаве

Начин на приготвяне :

В голяма купа смесете плодовете. В малка купичка направете заливката, като смесите добре меда с лимоновия сок. Излейте отгоре и разбъркайте добре. Сервирайте веднага или съхранявайте в хладилник до 2 часа.

източник : gimmesomeoven.com

Може да харесате и..


Реклама