Рецепти

Рецепта за веган торта с крем от малини и кокос

recepta za vegan torta s shokoladov blat i krem ot malini i kokos

Ако сте от типа хора, които не обичат сложните и пипкави рецепти, то тази е именно за вас. Разбира се, като за приготвянето на всеки десерт, има необходимо време, което със сигурност трябва да си предвидите за направата на тази веган торта с крем от малини и кокосова сметана, което е около час + допълнително време за охлаждане (съветваме ви то да бъде една нощ, за да може добре да стегне).

Рецепта за веган торта с крем от малини и кокос

recepta za vegan torta s shokoladov blat i krem ot malini i kokos

Необходими продукти:

За блата:

1 1/2 чаши брашно
1/3 чаша какао на прах
1 с.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
3/4 чаша захар
1/2 чаша олио
1 чаша соево мляко
2 ч.л. оцет

За крема:

300 грама малини (замразени)
100 грама захар
1 с.л. агар агар (около 5 грама)
600 мл. пълномаслена кокосова сметана за разбиване
Пресни плодове за гарниране (малини, къпини, боровинки)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 160 градуса. Вземете формата за печене с диаметър около 20 см и я намажете с олио.
В купа смесете сухите съставки: брашното, какаото на прах, бакпулвера, солта и захарта. В друга купа смесете олиото и соевото мляко. Добавете мокрите съставки към сухите и разбъркайте добре, за да ги комбинирате. Добавете оцет и бъркайте бързо, след което веднага излейте сместа във формата и поставете в предварително загрятата фурна. Печете около 45-50 минути. Тествайте блата дали е готов с помощта на клечка за зъби. Извадете го от фурната и го оставете да се охлади напълно. Когато е изстинал хубаво разрежете на два или три слоя.

Заемете се с крема. За целта поставете малините и 100 грама захар в малък подходящ съд и загрейте на слаб огън. Гответе при постоянно бъркане в продължение на около 20 минути, или докато малините станат на каша и сосът се сгъсти. Пуснете соса през цедка, за да премахнете семената и го охладете. Добавете после агар агар, разбъркайте добре и върнете съда отново на огъня. Оставете го да заври за около минута, след това го махнете и охладете отново.

Разбийте с миксер кокосовата сметана до пухкавост и твърдост. Бавно я добавете към сместа от малините и разбърквайки добре.

Започнете да сглобявате тортата. Поставете блат във формата за торта и го сиропирайте с няколко лъжици вода и захар или сок от малини. Добавете няколко лъжици от крема и изгладете. Поставете в хладилника за няколко минути за по-добро укрепване. След това внимателно добавете друг блат и повторете процедурата. Оставете тортата в хладилника за няколко часа или най-добре за цяла нощ. След като вашата веган торта е охладена и твърда, махнете ринга от формата, загладете отстрани и украсете с пресни плодове и ядливи цветя.

recepta za vegan torta s shokoladov blat i krem ot malini i kokos

Източник: Vibrantplate.com