Реклама

Веган здравословни рецепти

веган здравословни рецепти

Веганството в момента е по-модерно от всякога! Подбрахме три веган здравословни рецепти, които непременно трябва да опитате. Тези вкусни предложения са за всички, които не консумират никакви месни хранителни продукти и предпочитат да се хранят разумно.

Реклама


А, да не забравим и за тези, които не разполагат с много свободно време в кухнята и предпочитат нещата там да се получават бързо и лесно. За вегетарианския и веганския режим на хранене може да се каже, че те са здравословни и изключително природосъобразни. Известно е, че немесоядните са с по-ниска заболеваемост от хронични заболявания като наднормено тегло, диабет,  сърдечни болести и други.

Веган здравословни рецепти

Сладък картоф с мюсли

веган здравословни рецепти

Тази веган рецепта е подходяща за засищаща и здравословна закуска. С нея лесно ще впечатлите гостите или любимите си хора, защото изглежда зашеметяващо. За две порции ще имате нужда от следните продукти:

 – 2 големи лилави сладки картофа

За пълнежа :

– 2 1/2 чаши обикновени овесени ядки
– 2 чаени лъжички суха куркума
– 1 чаена лъжичка канела
– 1 супена лъжица настъргани цитрусови кори
– 1/4 чаша мед
– 1/4 чаша олио
– 1/2 чаша тиквени семки
– щипка сол

За топинга :

 – 1 чаша цедено мляко
– 1 чаена лъжичка кленов сироп (или мед)
– 1 пакетче чай от хибискус
– ядливи цветя, за гарнитура (по избор)

Начин на приготвяне :

Започнете с приготвянето на картофите. За целта включете фурната на 200 градуса, измийте добре картофите и ги надупчете с вилица по цялата кора. Увийте ги в алуминиево фолио и ги печете между 45 и 60  минути ( в зависимост от големината на картофите) докато омекнат.

След това пригответе плънката. Намалете фурната на 180 градуса и пригответе тава с лист хартия за печене на дъното. Смесете всички съставки за пълнежа в купа и бъркайте, докато всичко е покрито равномерно с мед и мазнина. Разпределете равномерно сместа в тавата и печете за 45 минути, като на всеки 15 минути вадете и разбърквайте. След това извадете и оставете да се охлади на открито.

Накрая пригответе чая от хибискус според инструкциите върху опаковката. Изчакайте да се охлади до стайна температура и го прибавете заедно с кленовия сироп към цеденото мляко. Разбъркайте, докато се получи кремообразна смес.

Остана само да асамблирате ястието. Разполовете картофите по дължина, сложете отгоре от плънката и от топинга. Украсете с ядливи цветя и ядки. Сервирайте здравословната веган закуска топла.

Плодова салата от цитруси с нар

веган здравословни рецепти

Лесна, ароматна и полезна е втората от избраните веган здравословни рецепти. Тя ще ви освежи по всяко време и ще ви зареди с енергия. За две порции от нея ще ви трябват следните продукти:

 – 1 розов грейпфрут, обелен
– 2 или 3 клементини ( портокали, мандарини), обелени
– семена 1/2 от нар
– листа прясна мента

Направете на големи кръгли резени  грейпфрута и клементините и ги подредете в голяма чиния. Поръсете отгоре с нар и ментови листа. Сервирайте веднага.

Градински тарт с печени чушки и фета

веган здравословни рецепти

За около 8 порции от това веган здравословно ястие, подходящо за обяд или вечеря ще ви трябват следните продукти :

 – 2 листа бутер тесто, размразени
– 3-4 чаши зеленчуци, нарязани на парчета ( домати, царевица, лук, тиквички и тиква)
– 2-3 стръка прясна мащерка или розмарин
– 2 супени лъжици зехтин
– 120 грама фета + повече за гарнитура
– 170 грама печени червени чушки
– 2 скилидки чесън
– Сол  и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. В правоъгълна тава сложете лист хартия за печене на дъното и поставете отгоре бутер тестото. Подгответе още един лист и сложете върху него нарязаните зеленчуци и билки. Поръсете отгоре със зехтин и разбъркайте така, че да се покрият с мазнината. Сложете всичко да се пече за 30 минути или докато придобие златист загар. След това извадете от фурната и оставете да се охлади на открито.

Междувременно  пюрирайте фетата, чушките и чесъна в блендер. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.

Намажете тестото равномерно с пюрето и отгоре подредете печените зеленчуци. Украсете с допълнително фета и билки.

Добър апетит!

източник : vegetarianventures.com

Може да харесате и..


Реклама