Реклама

Запеканка с картофи

апеканка с картофи

Тази рецепта за запеканка с картофи, бекон и чедър може да изкуши абсолютно всеки. Категорично заставаме зад думите си и може да се обзаложим, че няма да има жена, мъж или дете, който да успее да устои на аромата и вкуса на това ястие.

Реклама


И ако има нещо по-хубаво от това да се представите като перфектна домакиня и кулинарен виртуоз пред близките си, то това е малката тайна, която ще остане за вас, свързана с лекотата и бързината на приготвянето. Ето защо, предложенията за обяд или вечеря, които се базират на формулата лесно + изключително вкусно са на особена почит при нас и в раздела с рецепти в сайта на LAZARA може да откриете изобилие от такива.

Рецепта за запеканка с картофи и чедър – продукти

запеканка с картофи

Тази топла и вкусна запеканка с картофи е подходяща както за обяд, така и за вечеря, а също така за празнични или делнични дни, както и за всеки сезон през годината – общо взето, не ви трябва повод да се насладите на вкусното кремообразно и сочно ястие. Изберете продълговати и големи картофи, които не се стесняват рязко в краищата. Използвайте остър нож, за да ги разрежете лесно на тънки филийки. Ето и пълния списък с продуктите, които ще са ви нужни:

 – 2 резена бекон – нарязан на кубчета

 – 1/2 чаша лук, нарязан на тънки и дълги парчета

 – 6-7 големи картофа

  – 1/4 чаша масло

 – 2/3 чаша брашно

 – 1 1/3 чаша пълномаслено прясно мляко

 – 1 чаша пилешки бульон

 – 1 ч.л. диджонска горчица

 – малко сос Уорчестър

 – 1/2 ч.л. свежи листа от мащерка по желание

 – 1 ч.л. фина морска сол

 – прясно смлян черен пипер

 – 100 гр. настъргано добре узряло сирене чедър

 Начин на приготвяне

запеканка с картофи

  1. Загрейте фурната на 190 градуса. Подмажете дъното на правоъгълна тава, в която ще печете ястието.
  2. В тиган на средна температура на котлона запържете бекона, докато стане кафяв и хрупкав. Извадете го върху няколко листа кухненска ролка, за да се отцеди от мазнината.
  3. След това разтопете маслото в тиган на средна температура на котлона. Прибавете брашното и бъркайте за около 1 минута. Излейте бульона и млякото, разбъркайте и гответе, докато се получи гъста и гладка смес. Махнете от огъня и прибавете горчица, сос Уорчестър, мащерка, сол и черен пипер. Опитайте на вкус и при нужда добавете от недостигащата съставка. Покрийте тигана с капак и го оставете на страна.
  4. Изрежете краищата на картофите и ги нарежете на много тънки филийки. Подредете ги в тавата. Между тях поръсете лука и бекона. Поръсете със сол и черен пипер.
  5. Излейте приготвения сос равномерно отгоре. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете за 45 минути и махнете фолиото. Поръсете с чедър  и върнете във фурната и печете още 20-30 минути или докато картофите омекнат.

Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама