Бебе на 6 месеца

бебе на 6 месеца

Определено вече сте научили много неща за вашето бебе на 6 месеца, за това, че то е един отделен индивид, със своите предпочитания, характер и темперамент. Вече на половин годинка, то е укрепило значително физическата си сила, все по-умело си служи с ръчичките, увеличава изразните си умения, седи на дупе, а скоро ще ви зарадва и с първото бяло зъбче. Малкото ви детенце вече се заиграва самичко по-продължително и се радва на звуците, които издават удрящите се една в друга играчки, падащите предмети или светещите пеещи неща.

Бебе на 6 месеца – поведение и отглеждане

На тази възраст бебетата вече спят сравнително по-малко. През деня за около 3 часа, а през нощта – около 11 часа. От вас зависи изграждането на режим, който ще позволи почивка и на вас. Добре е да го научите да заспива самостоятелно. Ако след като го оставите в леглото му и му пожелаете “Лека нощ” заспи, всичко е наред. Но ако заплаче, изчакайте  минути, преди да влезете в стаята, говорете му тихо, без да го докосвате и да включвате допълнително осветление. Ако е спокойно и уморено ще заспи, но ако е изплашено и плаче дълго го гушнете и опитайте отново да го научите да свикне с повече самостоятелност след време.

Детенцето ви вече може да разпознава отражението си в огледалото, ако сте му предоставяли тази възможност да се оглежда. Освен това обича да подскача и да си играете активно с него. Обича игрите на криеница и гъделичкането. Може да му покажете как да постави едно кубче върху друго – това ще му хареса и ще научи нова игра. То е много любопитно и иска да хваща и дърпа всичко, което успее да докосне, но все още не осъзнава, кога да пусне захвата. Мъничето обича да изследва лицето ви с ръце, да пляска, може да премества предмет от едната ръка в другата. Може също да обръща спокойно главичката си, да върти китките си в опит да обхване предмет. Започва да развива и фината моторика на ръцете си, като прави опити да пъхне лъжица в устата си. То може да държи само шишето си, както и дръжка на чаша. Извива цялото си тяло, за да погледне през рамо и седи с опора за около половин час. Бебчето ви започва да пълзи и може да се изправя с ваша помощ. Става и социално по-активно – започва да гука и да ви се усмихва, за да привлече внимание, разпознава лица и спира да плаче, когато чуе музика. Настроението му е променливо и бързо може да смени недоволството с весел смях, ако му покажете любима играчка и разсеете вниманието му, например. Мъничето ви бърбори все повече съгласни звуци и имитира вас. Зрението му продължително се подобрява и то вече различава подробности и малки предмети. Постепенно започва да държи лижичката, като с интерес изучава храната. Вече се храни 5 пъти дневно по около 160-170 мл. ,обича да гризе бисквити и коричка хляб.

Добре е да обезопасите периметъра, заради повишените двигателни умения на мъничето, което иска да пълзи и да достига всичко интересно. Огледайте се и преподредете мебелите, приберете чупливите предмети и вази, скрийте острите ръбове, сложете предпазители на контактите и заключете чекмеджетата.

Появата на първите зъбчета се предшества обикновено с подуване на венците, обилно лигавене, раздразнителност, лека диария, краткотрайна субфебрилна телесна температура до 37,5 градуса. За да облекчите състоянието на бебето може да мажете венците с “Дентинокс”, “Калгел” и др.

Теглото на 6-месечните момченца е около 7,9 кг./+ – 0,9/, а на момиченцата – 7,5 кг./+ – 0,9/. Съоветно на ръст момченцата достигат 68 см./+ – 3/, а момиченцата – 67см./+ – 3/.

На тази възраст се правят първите изследвания на бебето пълна кръвна картина, за да разбере дали не страда от анемия и изследване на седимента, белтъка и жлъчните пигменти в урината, за да се придобие представа за функцията на бъбреците. Също така е препоръчително изследването на ехограф на коремните органи. През този месец се прави третата ваксина против хепатит В.