Сватби

Дали голямата сватба води до щастлив брак?

dali golqmata svatba vodi do shtastliv brak

dali golqmata svatba vodi do shtastliv brak

Това е големият ден, за който си мечтае всяко момиче – бялата рокля, огромната торта, усмивката върху лицето на очарователния годеник, който наблюдава приближаващата се към него булка към олтара. Това е денят, в който празнувате любовта си, заедно с най-близките приятели и роднини, макар да искате да поканите всички хора, които сте срещали през живота си да присъстват на сватбеното тържество. Но дали голямата сватба води до щастлив брак? Всъщност, оказва се, че не се налага да избирате кого от гостите си да отрежете, защото според ново проучване, проведено от Университета във Вирджиния, пищната сватба и брачното щастие са свързани.

Според  The Washington Post проучването, наречено „Национален сватбен проект“ е обхванало 418 души които са женени, след като са завършили Университетът в Денвър. Те задали на младоженците въпроси, свързани с щастието в отношенията им и това колко често се доверяват един на друг. След 5 години те направили заключение, че „висококачествените“ бракове били свързани едновременно с по-голямата и по-официална сватба.

Проучванията излагат хипотезата, че причината за това се крие в големия брой свидетели, пред които са изрекли брачните си клетви и това по някакъв начин ги прави по-отговорни да устоят на думите си. В доклада пише: „Ангажиментът се засилва, когато е деклариран публично, защото индивидите се стремят да поддържат последователността между това, което изричат и това, което правят. Опитваме се запазим линията на настоящото си поведение и нагласа с тази на миналото си държание. Желанието за съгласуваност е по-вероятно да се подсили чрез публична проява на намерението ни„.

Това означава ли, че младоженците, които не са имали възможност за пищна сватба са обречени на развод? Най-вероятно не. Обхватът на проучването е малък, а и 5 години едва ли са достатъчно време да се направят изводи за дългосрочния успех на брака. Ние вярваме, че щастието в семейният живот не зависи от дългият списък с гости и безсрамно похарчените суми с много нули накрая. Основа за стабилен брак са доверието, подкрепата и уважението.