Диети и Спорт

Дълготрайна диета – защо е най-ефикасна

дълготрайна диета
healthy and junk food concept - woman with fruits rejecting hamburger and cake

дълготрайна диета

Защо временната диета никога няма да ви зарадва с дълготрайни резултати? А знаете ли каква е разликата между диетата и добре балансирания хранителен режим?

Кажете само думата „диета“ и ще видите как голяма част от хората ще избягат в обратната посока. Нека си признаем, че „диета“ е една от онези думи, които създават неприятна асоциация и това съвсем не е случайно. Тя носи негативно клеймо, благодарение на общественото мнение. Но ако погледнете на реалната дефиниция на думата, ще видите една различна картина. Мериън Уебстър определя диетата като храни и напитки, редовно предоставяни или консумирани; обичайно хранене. Следователно, нашата диета е храната, с която типично се храним. Така че, ако някой ви попита на каква диета сте, може да му отговорите : „Моята диета се състои от…“

Когато някой спазва диета, това означава едно: по някое време ще я наруши. Типичната асоциация с думата „диета“ предполага няколко различни неща: ограничение на една или повече макронутриенти или хранителни групи, ядене на голямо количество от една или повече макронутриенти или хранителни групи и/или  чувство за лишение и разочарование. Мисълта за диетично хранене моментално създава картина в ума, която изглежда така: стоене в къщи в петък вечер, докато приятелите от тайфата се забавляват, защото алкохолът не е включен в диетичния режим. Или пропускане на семейно похапване в любимия ви ресторант по същата причина.

В определени ситуации е ОК да преминете на диета. Когато си поставите цел в краткосрочен план – да влезете в роклята за сватбата или да изглеждате добре по бански за предстоящата ваканция, с диета може да постигнете временни резултати. Обърнете внимание на уточнението – временни. Крайните мерки, които често съпътстват диетата рядко, ако изобщо, водят до здравословно редуциране на теглото в дългосрочен план. Обикновено се губят килограми предимно от течностите, които се възвръщат скоро, след като започнем да се храним според старите си навици. Представете си следното: преминавате на диета, която се състои в ядене на 3/4 от порциите ви от определен източник (например ядки и постни протеини). В някои момент, тялото ви ще изпита неприятни симптоми, вследствие на дисбаланс на хранителни вещества, което ще ви накара да наваксате изгубеното.

Така че, каква е алтернативата на това, да спазвате диета? Свалянето на тегло е много популярна цел сред двата пола, които искат да изглеждат според стандартите на обществото. Докато редовното спортуване е необходим компонент от уравнението за здравословен начин на живот, здравословното хранене е също голям (ако не и по-голям) фактор. Но може да се храните правилно и без да спазвате диета. Ето тук идва мястото на добре балансирания хранителен режим. Но какво означава това? Самата дума „балансирана“ сама по себе си е като глътка свеж въздух, тъй като балансът в живота е необходим. Дали в това е балансиран начин на живот, работа, училище, деца, семейство, отношения или каквото и да е, балансът е хубаво нещо.

Добре балансираната диета е считана за такава, когато нещата, които консумирате комбинация от храни, която ви осигурява оптимално количество енергия и хранителни вещества. Докато изисква хранителни нужди варират персонално, добре балансираната диета обикновено се състои от следните компоненти: храни от всяка хранителна група при всяко хранене и поне 3 хранения дневно.

Важно е да се посрещат хранителните нужди с подходящата храна, която консумирате, без да прекалявате. Твърде много от полезните неща също не са за препоръчване. С цел да разберете кое е най-подходящо за вас и нуждите на тялото ви, може да проверите различни източници на информация, от където да уточните количествата калории и хранителни вещества за вас според теглото, височината, възрастта и пола си.

Целта на всяка дълготрайна диета е да се постигнат устойчиви резултати и да се създадат полезни навици с участието на храни, които ви помагат да изпитате оптимално добро здравословно състояние и качество на живот. Тя е добра промяна, към която да се придържате до края на живота си. Ако искате да изглеждате добре и да се чувствате чудесно за дълго, добре балансираната диета е вашият отговор.