Реклама

Разделно хранене рецепти за всеки вкус

разделно хранене

Съобразени с хранителния режим за разделно хранене рецепти са специално съобразени с него. Подбрали сме десет лесни  предложения с кратки инструкции за приготвяне, които ще допаднат на всеки вкус. Има ястия с месо, както и постни зеленчукови предястия. Ще успеете да се храните разнообразно, без да нарушавате правилото за разделянето на храната в няколко различни групи и съчетаването им по определен начин.

Разделно хранене рецепти за всеки вкус

Пълнени картофи по родопски – продукти и начин на приготвяне

  • 10-15 средно големи картофа
  • 3-4 сварени моркови, нарязани на ситно
  • 3-4 кисели краставички, нарязани на ситно
  • 1 глава лук
  • 10 розички сварено броколи
  • 150 гр. зеленчуков или пилешки бульон
  • магданоз
  • сол и подправки на вкус
  • соев сос

Картофите се измиват добре, нареждат се в тавичка и се изпичат с обелките. От време на време се обръщат, за да се изпекат равномерно. Лукът се изпържва в маслото, залива се с бульона и  се овкусява със солта и подправките. .Сосът се сваля от котлона и се оставя на страна.
На картофите се изрязват капаци по дължина. Издълбава се сърцевината им и се смачква с вилица. Смесва със овкусените със соев сос зеленчуци. С тази смес се пълнят издълбаните картофи, поставят им се капачетата и се запичат във фурната за кратко. Ястието се поднася с прясна салата.

Печени зеленчуци по италиански – продукти и начин на приготвяне

  • един патладжан,
  • 2-3 тиквички,
  • 1-2 зелени  чушки
  • 1-2 червени чушки
  • 1 глава ситно нарязан лук
  • няколко гъби
  • сух босилек
  • риган
  • сол на вкус

Патладжаните и тиквичките се нарязват на не много тънки филийки, а гъбите на половинки. Нарязаните зеленчуци се пекат във фурната, докато омекнат. След това се нарязват на тънки лентички и се слагат в купа. Добавя се и лука. Обилно се поръсва със сух босилек, риган, малко сол, зехтин и оцет. Разбърква се добре и се консумира.

Печени чушки с пюре от патаджани – продукти и начин на приготвяне

  • 8 прави чушки
  • 2 патладжана – опечени и обелени
  • 5-6 скилидки чесън – обелени и счукани
  • 3 с.л. оцет
  • 3 с.л олио
  • сол на вкус

Чушките се опичат, обелват и посоляват равномерно от всички страни. Патладжаните се смилат и към тях се прибавя чесъна. Добавят се още олиото, оцетът и солта. С тази смес се пълнят чушките, след което се нареждат в чиния, като между тях се слагат кръгчета червени домати. Поръсват се със ситно нарязан магданоз преди сервиране.

Макарони със зеленчуци – продукти и начин на приготвяне

  • 250 гр. тиквички
  • 250 гр.  моркови
  • 250 гр.  праз
  • 4 с.л. масло
  • 250 гр. зелени плоски макарони – сварени
  • 300 мл. заквасена сметана или майонеза
  • 2 скилидки чесън – пресован
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Празът се нарязва на колелца, морковите и тиквичките се настъргват на едро.  Запържват се в 2 с.л. масло за около 5 минути. Прибавя се чесъна към тях и се бърка за още 5 минути Зеленчуците се смесват с макароните, овкусяват се със сол и черен пипер.  След това се изсипват в намазана с масло тава. Разпределят се равномерно и отгоре се заливат със сметанa.  Пекат се  25 минути на 160 градуса.

 

Картофи с чеснов сос – продукти и начин на приготвяне

  • 8 едри картофа
  • 3 скилидки чесън
  • 100 гр. сметана
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 1 с.л майорана

Картофите се измиват добре и се сваряват без да се белят. Приготвя се чеснов сос от смесена една изчистена и пресована скилидка чесън, сметана и сол. Картофите се прецеждат и се разрязват се на половини. Парчетата леко се издълбават и се пълнят с по 4 ч.л. от чесновия сос. След това се увиват в алуминиево фолио и се пекат 10 минути във фурната на слаб огън. Изваждат се от фолиото и се поръсват с черен пипер, сол и майорана.

Пиле с чеснов сос – продукти и начин на приготвяне

  • 1 бр.  пиле
  • 100 гр  домати
  • 100 гр  стар лук кромид
  • 5-6 скилидки стар  чесън
  • 2  лимона
  • 75 мл  бяло вино
  • сол
  • черен пипер

Загрейте олиото, след което обелете кожата на пилето и го нарежете на порции. Поръсете го със сол и черен пипер и изпържете парчетата до зачервяване. Нарежете на ситно лука, чесъна и доматите и ги запържете за 5-6 минути. Сипете виното и оставете да поври докато се сгъсти, като бъркате непрекъснато. Залейте пилето с получената смес. Сервирайте ястието със зелена салата и нарязани резенчета лимон.

Зеленчуци с бял сос – продукти и начин на приготвяне

  • една глава броколи и/или карфиол
  • 6-7 картофа
  • 5-6 моркова
  • гъби
  • лук или чесън
  • 1 кубче гъбен бульон, разтворен в гореща вода
  • малко брашно
  • сол
  • зехтин
  • подправки – розмарин, копър

Всички зеленчуци без броколито се запичат със зехтин, малко вода и подправки. Накрая, когато изглеждат достатъчно омекнали се слага и броколито и се  пече още 3-4 минути. Междувременно се запържват 2-3 лъжици брашно в малко зехтин или масло, към които се  добавя бульона. Бърка се до получаване на бял сос, към който може допълнително да се  овкуси и с подправки по желание.  Зеленчуците се заливат със соса или сосът се поднася в отделна каничка.

Торта от картофено пюре с гъби – продукти и начин на приготвяне

  • 1 кг, картофи
  • 400 гр. гъби
  • 60 гр. сметана
  • 5 с.л олио
  • сол,черен пипер
  • 1 глава лук

За соса:

  • 200 гр. сметана
  • 2 с.л зеленчуков бульон
  • 2 с.л бяло вино
  • 2 с.л зелени подправки

Картофите се сваряват в подсолена вода и се пасират. Към тях се добавят сметаната, сол,черен пипер и малко мазнина. Лукът и гъбите се задушават отделно и се посоляват. .За приготвянето на соса се разбиват сметаната с виното, а след това се добавят подправките и бульона. Реди се в тавичка по следния начин : ред пюре, ред гъби, пюре, гъби. Залива се със соса отгоре.

 

Пилешко филе – продукти и начин на приготвяне

  • 6 пилешки филета по 100 гр.
  • 100 гр. масло
  • 3 моркова
  • 1 праз
  • 1 бяла ряпа
  • кетчуп
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз
  • лимонов сок
  • алуминиево фолио

Морковите и ряпата се настъргват на ситно, а празът се реже на дребни парчета. Маслото се разтопява и със смес от него и кетчупа се намазват филетата от двете страни. Овкусяват се със сол и черен пипер. От алуминиево фолио се режат шест големи квадрата, като върху всеки от тях се поставя по едно парче филе, а върху него от нарязаните зеленчуци. Фолиото се завива добре, така че по време на печенето да не изтича мазнината от месото. Опакованите филета се редят в тавичка и се пекат в предварително загрята фурна. Ястието се сервира с фолиото като преди консумация то се разтваря, полива се с лимонов сок и се украсява с магданоз.

Пиле ”Мелбърн’ – продукти и начин на приготвяне

  • 1 пиле
  • 220 гр. олио
  • 30 гр. масло
  • 15 мл. бяло вино
  • 30 гр. пилешки бульон
  • 50 гр. доматено пюре
  • 100 гр. патладжани
  • 100 гр. домати
  • 20 гр. чесън
  • магданоз – ситно нарязан
  • сол

Филето и бутчетата на пилето се запържват в олио. Отгоре се заливат се със смес от бяло вино и бульон, към която се добавя доматеното пюре. Посолява се, прибавя се магданоза и се задушава. Месото се сервира полято със соса отгоре, в който се е задушавало. Като гарнитура към ястието се поднасят изпържени в равни части масло и олио патладжани, предварително осолени и отцедени. Върху тях се поставят нарязаните и леко запържени домати и чесън. Цялата порция се поръсва със ситно нарязан магданоз преди сервиране.

Може да харесате и..


Реклама